NISKOTŁUSZCZOWE
MLECZNE CIASTO
Z RABARBAREM I NEKTARYNKĄ
Ciasto na bazie zapomnianego przeze mnie przepisu na muffinki. Niskotłuszczowe, bo w zasadzie z 4 łyżkami oleju rzepakowego. Mleczne, bo na bazie szklanki mleka. Pyszne, bo jeszcze ciepłe zostało spałaszowane w całości do popołudniowej kawy przez gości. Idealne, bo szybkie. Zapraszam!
Składniki:
mokre:
suche:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 nektarynka
- 2 laski rabarbaru
Mokre składniki połączyć w jednej misce, suche w drugiej. Następnie mokre wlać do suchych. Wymieszać ciasto do połączenia się składników. Rabarbar obrać, nektarynkę wypestkować - pokroić oba w kostkę. Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać owocami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200'c i piec 20-25 minut do suchego patyczka. Smaczności !!
a mogłabyś jeszcze podać wymiary blachy?:)
OdpowiedzUsuńoczywiscie - blacha 25x35
Usuńmniam:) pycha!
OdpowiedzUsuń