Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

10 grudnia 2012

czerwona pomidorowa w 15 minut - nasza ulubiona w zimowy czas

BŁYSKAWICZNA 

ZUPA POMIDOROWA




Kochani zostało jeszcze tylko cztery dni do zakończenia Akcji Tęcza Smaków 2. I ja się nieco zaniedbałam blogowo w związku z własną akcją - ale bynajmniej nie w kuchni ;) Do końca Akcji postaram uraczyć Was jednokolorowymi daniami, a od przyszłego tygodnia rozpoczniemy świąteczne przygotowania do ucztowania :) 
Ale dzisiaj będzie królować kolor CZERWONY. To ulubiona zupa pomidorowa mojego Synka. Nasza zresztą chyba też. Moja, bo robi się dosłownie 15 minut. Męża zaś za wyrazisty smak pomidorów, także w środku zimy. W lecie robiłam ją ze świeżych pomidorów. W zimie i jesieni wyciągam swoje zapasy - pomidory w sosie własnym i przecier pomidorowy. Jeśli jednak nie macie takich rarytasów - idealnie sprawdzą się tutaj włoskie pomidory z puszki w przecierze - najlepiej krojone. I koncentrat pomidorowy. Prosto i pysznie. Danie idealne, jeśli jesteśmy zajęci przygotowaniami świątecznymi i brak nam weny na obiad dla Maluchów. Zupa tutaj została podana z jogurtowymi kluseczkami - sprawdzają się idealnie. Ale równie pysznie smakuje z klasycznym makaronem lub ryżem.



Składniki na 3 osoby:
  • litr - półtora bulionu warzywnego lub drobiowego - może być z kostki lub jeśli został nam rosołek z niedzieli - tez idealnie się nada
  • puszka krojonych pomidorów włoskich w przecierze lub takich domowej roboty / słoiczek pomidorów w sosie własnym/ ewentualnie 8 świeżych pomidorów najlepiej lima - spażonych i pokrojonych
  • łyżeczka (jeśli używamy świeże pomidory to dwie trzy) koncentratu pomidorowego lub domowego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • mleko lub śmietanka 18% do zup i sosów

Bulion zagotowujemy. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy pomidory wraz z przecierem z puszki. Jeśli używamy pomidorów w sosie własnym wcześniej kroimy je na deseczce. Solimy, pieprzymy i dodajemy cukier. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut.  Dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat pomidorowy. Ściągamy zupę z ognia i całość blenderujemy do uzyskania gładkiej zupy. Jeżeli zupa bardziej przypomina krem dodajemy odpowiednią ilość wody. Zagotowujemy. Wyłączamy gaz i zaciągamy zupę odrobiną śmietanki lub mleka stale mieszając. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Smaczności !! 




kategoria czerwona

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ;)

    Zapraszam na rozdanie u mnie : http://recenzje-kiti.blogspot.com/2012/12/rozdanie-na-dobry-poczatek.html

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pomidorową, wszelaką

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...