Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

12 grudnia 2012

fioletowe domowe lody zabajone wiśniówką

ŚMIETANKOWE DOMOWE 

LODY

ZABAJONE WIŚNIÓWKĄ (IDEALNIE FIOLETOWE)

 lub idealna piankowa fioletowa masa do tortów









Miały być wczoraj, ale z przyczyn technicznych będą dzisiaj. Okazuję się, że rok blogowania sprawił, że nawet moim aparatem w telefonie potrafię zrobić ładne zdjęcia ;) Więc może jakoś przeżyję swoją żałobę po moim kochanym Cannoniku. Zwłaszcza, że Mężuś zaczął przeglądać stronki z aparatami fotograficznymi :) 
Przepis na te lody w zasadzie podałam już wczoraj. Ta, tak... wytrwali blogowicze już wiedzą. To nic innego niż...nasza nieubijająca się masa piankowa ;) Okazało się, że reszta masy, którą wystawiłam za okno stała się pysznymi lodami o śmietankowym smaku i pięknym fioletowym kolorze. Synek się nimi zajada, więc ja zapisuję przepis tutaj. Czasem warto coś ratować, by stworzyć coś nieoczekiwanego :) Napewno do tych lodów wrócę latem ! Ale Wam polecam serdecznie zrobić je na sylwestrową imprezę po północy ! 

Składniki na duży kubek lodów : 
  • 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • odrobina barwnika fioletowego 
  • 2 łyżki takiej już dobrze stężałej galaretki amarantowej
  • około 8 -12 łyżek masy mascarpone
* przepis na masę podaję poniżej przepisu na lody - na około 500 g masy, która można wykorzystać do tortów

Galaretkę amarantową rozpuszczamy wedle instrukcji na opakowaniu i wkładamy do lodówki, by przestygła i lekko zaczęła tężeć. 
W wysokim naczyniu ubijamy mleko skondensowane, tak by podwoiło swoją objętość i było puszyste, ale nie było sztywne. Następnie nadal ubijając dodajemy dwie łyżki lekko stężałej galaretki, masę mascarpone oraz barwnik spożywczy - fioletowy - tyle, by kolor nas zadowolił. Tak przygotowane lody wystawiamy, albo za okno na mróz -15'c - wtedy wystarczy doba, albo do zamrażalnika, na odpowiednio dłuższy czas potrzebny do zamrożenia - myślę, że półtora dnia wystarczy. Smaczności !!

Lody te, po spędzeniu 15 minut w zamrażalniku, można wyłożyć na tort i wstawić do lodówki - uzyskamy wtedy lekką, fioletową masę piankową do tortów. 


* przepis na masę mascarpone : 

  • 500 g serka mascarpone
  • szklanka półtorej cukru pudru
  • około 60 ml domowej wiśniówki
  • mniej więcej 1/3 szklanki szklanki soku winogronowego - domowej roboty - gęsty do rozrabiania z wodą
Do miseczki wrzucamy serek, cukier puder, wlewamy wiśniówkę i sok winogronowy i ucieramy wszystko do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Jej gęstość regulujemy cukrem pudrem i ewentualnie sokiem. Przed wsadzeniem jej do lodów lekko schładzamy w lodówce. 



kategoria fioletowa

1 komentarz:

  1. ciekawie wyglądają ale jakoś mam ochote teraz na cos rozgzrewającego

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...