ŚMIETANKOWE DOMOWE
LODY
ZABAJONE WIŚNIÓWKĄ (IDEALNIE FIOLETOWE)
lub idealna piankowa fioletowa masa do tortów
Miały być wczoraj, ale z przyczyn technicznych będą dzisiaj. Okazuję się, że rok blogowania sprawił, że nawet moim aparatem w telefonie potrafię zrobić ładne zdjęcia ;) Więc może jakoś przeżyję swoją żałobę po moim kochanym Cannoniku. Zwłaszcza, że Mężuś zaczął przeglądać stronki z aparatami fotograficznymi :)
Przepis na te lody w zasadzie podałam już wczoraj. Ta, tak... wytrwali blogowicze już wiedzą. To nic innego niż...nasza nieubijająca się masa piankowa ;) Okazało się, że reszta masy, którą wystawiłam za okno stała się pysznymi lodami o śmietankowym smaku i pięknym fioletowym kolorze. Synek się nimi zajada, więc ja zapisuję przepis tutaj. Czasem warto coś ratować, by stworzyć coś nieoczekiwanego :) Napewno do tych lodów wrócę latem ! Ale Wam polecam serdecznie zrobić je na sylwestrową imprezę po północy !
Składniki na duży kubek lodów :
- 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
- odrobina barwnika fioletowego
- 2 łyżki takiej już dobrze stężałej galaretki amarantowej
- około 8 -12 łyżek masy mascarpone*
* przepis na masę podaję poniżej przepisu na lody - na około 500 g masy, która można wykorzystać do tortów
Galaretkę amarantową rozpuszczamy wedle instrukcji na opakowaniu i wkładamy do lodówki, by przestygła i lekko zaczęła tężeć.
W wysokim naczyniu ubijamy mleko skondensowane, tak by podwoiło swoją objętość i było puszyste, ale nie było sztywne. Następnie nadal ubijając dodajemy dwie łyżki lekko stężałej galaretki, masę mascarpone oraz barwnik spożywczy - fioletowy - tyle, by kolor nas zadowolił. Tak przygotowane lody wystawiamy, albo za okno na mróz -15'c - wtedy wystarczy doba, albo do zamrażalnika, na odpowiednio dłuższy czas potrzebny do zamrożenia - myślę, że półtora dnia wystarczy. Smaczności !!
Lody te, po spędzeniu 15 minut w zamrażalniku, można wyłożyć na tort i wstawić do lodówki - uzyskamy wtedy lekką, fioletową masę piankową do tortów.
* przepis na masę mascarpone :
- 500 g serka mascarpone
- szklanka półtorej cukru pudru
- około 60 ml domowej wiśniówki
- mniej więcej 1/3 szklanki szklanki soku winogronowego - domowej roboty - gęsty do rozrabiania z wodą
Do miseczki wrzucamy serek, cukier puder, wlewamy wiśniówkę i sok winogronowy i ucieramy wszystko do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Jej gęstość regulujemy cukrem pudrem i ewentualnie sokiem. Przed wsadzeniem jej do lodów lekko schładzamy w lodówce.
kategoria fioletowa |
ciekawie wyglądają ale jakoś mam ochote teraz na cos rozgzrewającego
OdpowiedzUsuń