Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

26 lipca 2011

Zupa ryżowa

ZUPA RYŻOWA
LUB INAACZEJ 
FLACZKI WEGETARIAŃSKIE


Zupkę tą wymyśliłam bardzo dawno temu w ramach wykorzystania wody po ugotowanym ryżu. To było jeszcze na studiach. Mój Obecnie teraz Kochany Mąż, a wtedy Mężczyzna Osobisty ( nie żeby teraz nie był Osobisty... tzn zakładam, że jest i mu wystarczam, bo inaczej kłaczki tej Innej powyrywam) po jej spróbowaniu zachwycił się smakiem uznając ją za flaczki wegetariańskie. Kazał sobie wtedy przepis spisać. Spisałam i o nim zapomniałam. Przypomniało mi się niedawno, gdy zlewałam wodę po gotowaniu ryżu brązowego. I dwa dni później powstała ta na zdjęciach. Mąż znów zachwycony zjadł dwa talerze, a ja dzielę się przepisem z Wami:) 


Składniki:

  • woda z ryżu ugotowanego w rozpuszczonym bulionie KNORR do gotowania ryżu i makaronu z oliwą z oliwek --> obecnie nie do dostania niestety ku mej rozpaczy, więc zamiennie woda z ryżu plus 1 kostka warzywna i 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz ziarnisty
  • łyżka warzywka - vegety
  • maga
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • ziele angielskie

Na kluseczki kładzione: 

  • łyżka ( dwie) mąki najlepiej tortowej
  • 1 jajko lekko ubite
  • sól

Ugotować ryż w wodzie z rozpuszczonym bulionem KNORR lub normalnie, jak zwykle i dodać do wody jedną kostkę warzywną i dwie łyżki oliwy z oliwek. Odcedzić ryż. Do bulionu dodać pieprzu ( im więcej dodamy, tym zupka ostrzejsza), warzywko-vegetę, trochę magii, 2 liście laurowe, ziele angielskie, trochę wody. Zagotować. Do gotującego się wywaru wrzucać kluski kładzione. 

Wykonanie kluseczek: ubić lekko jajko, dodać łyżkę (dwie) mąki i sól . Razem wszystko rozbełtać, tak, żeby było ciut twardsze niż na lane ciasto. 

Wkładać na bulion malutką łyżeczką- pogotować razem. Tak , aby kluseczki się ugotowały (czyli gdy je przegryziemy nie miały w sobie mąki tylko były pulchniutkie). Można dodać zielonej pietruszki. 

Smacznego :) 





Ekspresowo w kuchni

2 komentarze:

  1. Hmm... bardzo ciekawy pomysł, który mnie zaintrygował... Szczególnie to, że zupę robi sie na wodzie z ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. DOMI :) dosłownie ;) ponoć jestem mistrzynią wykorzystywania wszystkiego w kuchni :P baardzo miła umiejętność nabyta w czasie studiów :P i bardzo przydatna obecnie :) zupka ma posmak Ryżu ale wcale nie jest mdła :) polecam szczególnie, gdy na drugie danie planujemy risotto :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...