Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

26 sierpnia 2013

wątróbka po wiedeńsku

WĄTRÓBKA PO WIEDEŃSKU



Sprawdzony sposób na wątróbkę mojej Mamusi. Od zawsze podawany w moim Rodzinnym Domu. Nazywany wątróbką po wiedeńsku. Nie mam pojęcia, ile ma ona wspólnego z prawdziwą.. wątróbką po wiedeńsku, ale wiem, że jest moją ulubiona wersją wątróbki. Niedawno przypomniałam sobie o tym przepisie i zaserwowałam go Moim Chłopakom. Zgodnie orzekli, że pyszna jest :) 
Bo z wątróbką to jest tak, że każdy lubi ją podawaną w inny sposób.  Ja uwielbiam prawie że krwistą, mój Tatuś pół krwistą, zaś Mamunia z  Siostrą wypieczoną, ale nie suchą. Ten sposób godził wszystkie strony w moim domu ;) Polecam go szczególnie wtedy, kiedy nasza rodzinka wraca o różnych porach do domu. Ten sposób na wątróbkę jest tak świetny, że wcale nie musi być ona podawana od razu z patelni. Równie dobrze smakuje na zimno co i lekko odgrzana po jakimś czasie:) Wątróbka nie jest wyschnięta, a mięciutka, jednak mimo tego jest dobrze usmażona. Dla mnie to idealne danie obiadowe - i szybkie i tanie i pyszne. Można je z powodzeniem zaserwować gościom. Polecam!



Składniki :
  • wątróbka - drobiowa lub wieprzowa - ja zwyczajowo na 4 osoby biorę około 500 g
  • mleko
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta
  • 2 jaja
  • mąka
  • olej do smażenia

Wątróbkę płuczemy, obieramy z niej białą żółć (takie białe nitki.. ;) ) i wkładamy do miski. Zalewamy mlekiem do przykrycia  i odstawiamy do lodówki na jakieś 20-30 minut. Po tym czasie odsączamy na sitku, a następnie panierujemy - obtaczamy w mące, jajkach i bułce tartej. Tak przygotowaną smażymy na złocisto, ze wszystkich stron,  na patelni na dobrze nagrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ziemniaczkami i sezonowa surówką :) Smaczności !! 



7 komentarzy:

  1. Wątróbka przyrządzona w ten sposób smakuje nawet tym, którzy jej nie lubią.... Dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha zrobiłam tak i naprawdę pycha ,,,racja ze i dzieciaki jedzą

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet dzieci prosimy o dokładkę

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mam pytanie dlaczego nie trzyma sie watrobki wierzch odpada w niektórych miejscach

    OdpowiedzUsuń
  5. jak widzisz - mojej tez troszeczkę ;) To jest tak naprawdę kwestia wprawy w panierowaniu wątróbki , bo dużo trudniej się ja panieruje niż zwykłego schabowego. Wątróbka jest gładka więc panierka nie chce tak pieknie do niiej przywierać . pojęcia nie mam dlaczego, ale jak dojde to sie podzilę ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...