Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

31 grudnia 2012

bigos z szybkowara - szybka kuchnia na sylwestra i nie tylko

BIGOS 

Z SZYBKOWARA


W zeszłym roku raczyłam Was w Sylwestra Barszczykiem dla Leniwych, który bardzo przypadł Wam do gustu. W tym roku czas na bigos dla tych co posiadają szybkowar, mało czasu, imprezę za parę godzin lub po prostu uwielbiają bigos, jak ja. A nie maja za wiele czasu. Zainspirowana kiedyś przepis Pani Paszczakowej, zrobiłam - i już wiem, że od dziś bigos na szybkości będzie często królował na mym stole. Przepis Ani, jak dla nas, był trochę za bardzo mięsny, więc podaję Wam dzisiaj swoją, nieco zmodyfikowaną wersje i bardziej podrasowaną - obok oryginalnego przepisu. Dziś właśnie to będzie królować na Moim stole :)  A na Waszym ? :) Jeśli nie macie jeszcze pomysłu odsyłam do zakładki Sylwestrowe menu do której skrót znajdziecie na dole posta :) I życzę Wam szalonego i Smacznego Końca tego Roku :)



Składniki na 3,5 litrowy gar szybkowara, czyli około 8 osób:

  • pół średniej białej kapusty
  • 300 g kapusty kiszonej - idealnie jeśli domowa
  • 1 laska kiełbasy drobiowej ----  w mojej wersji ograniczam się do 300 g ścinek 
  • 400 g ścinek z wędlin -----          kawałka jakiegoś mięska z kością
  • kawałek mięsa z kością - antrykot np ---- lub po prostu odrobiny łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
  • 6 suszonych śliwek
  • kilka grzybków suszonych
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • łyżka oleju
  • u mnie szklanka jeszcze czerwonego wina

Białą kapustę poszatkować i  wrzucić do szybkowara. Wędlinę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju, dodać do białej kapusty. Mięso odkroić od kości - lub po prostu  pokroić w kostkę i razem z kością wrzucić do szybkowara. Następnie dodać pozostałe składniki i przyprawy - wszystkie ! Łącznie z kiszoną kapustą! Podlać winem, założyć pokrywę i gdy się zamknie, gotować na małym ogniu ok. 15 - 20 min. Po tym czasie otworzyć, wyjąć kość, spróbować i doprawić solą, pieprzem i cukrem. I już ! :) Idealnie jeśli będziemy mieć czas, aby nam bigosik wystygł i go ponownie odgrzejemy, ale nie ma takiej potrzeby :> Smaczności !!



A teraz czas na Sylwestrowe Menu :) Znajdziecie w nim zupy, szybkie dania, idealne przystawki i zakąski, świetne pasty do chleba i na tosty - idealne np. na mini kanapeczki na krakersach :) dwadzieścia jeden super propozycji :) Zapraszam !!! :> I do siego Roku !


6 komentarzy:

  1. Pyszny co zatwierdzam ja, Osobisty i Córa, która choć miała pełno, spróbować musiała :) mniamuśny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało ;) Mojemu osobistemu też , a Kazik na następny dzień to dwa razy jadł ;)

      Usuń
  2. :) wypełniona :) trwało to zaledwie 5min :) ciekawa bardzo jestem wyników :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgłodniałam! Szczęśliwego 2013!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie wygląda ten bigosik:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny ten twój bigos,właśnie robię go po raz drugi.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...