Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

18 sierpnia 2012

Francuska inspiracja - tarta prowansalska

PROWANSALSKA TARTA 

Z CUKINIĄ ,KURCZAKIEM, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 

I KOZIM SEREM




Wytrwali Obserwatorzy mojego bloga wiedzą, że rzadko robię tarty. Nie dlatego, że ich nie lubię. Przeciwnie. Lecz do tej pory odstraszało mnie ciasto kruche. Jakoś tak nie mogłam się z nim uporać. Na początku zwykle za długo je wyrabiałam. Potem po prostu na szukanie szybkiego przepisu schodziło mi tyle czasu, że rezygnowałam. Ta tarta jest w stu procentach MOJA. Nie chciało mi się szukać przepisu na ciasto. Zaufałam swojej intuicji i wiedzy przekazanej mi przez Moją Mamusię. I wyszła. Pyszna, krucha. Inspirowana francuską kuchnią - miała pachnieć ziołami prowansalskimi, mieć kremowy posmak kurczaka i delikatność cukinii. I ten smak koziego sera... Niebo w gębie. Do tego jest tak dobra, że wpisuję ją na listę dań "dla Gości" czyli popisowych. I pomyśleć, że wystarczy się tylko odważyć, by wyczarować coś pysznego... . 



Składniki:
ciasto:

  • ok.400g mąki tortowej
  • 1 żółtko
  • 250g margaryny
  • sól
  • odrobina zimnej wody przegotowanej
  • zioła prowansalskie - jakieś 2-3 łyżki
farsz:
  • mała cebulka
  • zioła prowansalskie - ok. 1 łyżka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 białko
  • 1 mała lub 1/3 ogromnej cukinii
  • 2 łyżeczki tymianku
  • twardy kozi ser - około 20g
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Najpierw zagniatamy z wszystkich składników szybko gładkie ciasto. Wstawiamy do zamrażalnika na pół godziny. Ciasto można wsadzić też na godzinę do lodówki, ale patent z zamrażalnikiem jest sprawdzony od lat przez moją Mamusię i się sprawdza. W tym można spokojnie czasie zrobić farsz. 
Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w piórka cebulkę wraz z ziołami prowansalskimi.  Gdy się zeszkli, wrzucić pokrojoną w kawałeczki pierś z kurczaka, posolić i popieprzyć. Dodać śmietankę i jedno białko - zamieszać i zagotować. Wyłączyć. 
Cukinię obrać i pokroić w dużą kostkę. Przyrumienić z tymiankiem na suchej patelni teflonowej. 
3/4 ciasta rozwałkować i rozłożyć na formie do tarty, wysmarowanej odrobiną masła lub margaryny. Zetrzeć na nie warstwę koziego sera. Rozłożyć na niej równomiernie kurczaka, na to cukinię z tymiankiem. Powciskać gdzie nie gdzie pomidorki koktajlowe przepołowione na pół. Na to wszystko zetrzeć warstwę sera koziego . Z pozostałej części ciasta zrobić małe wałeczki i ułożyć je na tarcie w kształt koła od wozu. Wstawić do piekarnika nagrzanego na około 180'c i piec mniej więcej godzinę. Pod koniec pieczenia osobiście podniosłam temperaturę do 200'c, gdyż tarta nie chciała się przyrumienić. Myślę, że spokojnie można zaryzykować pieczenie jej w 190'c-200'c od początku - powinno skrócić to czas pieczenia do ok. 40 minut. Smaczności !!! :)



3 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...