Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

10 sierpnia 2012

Spagethii inaczej czyli Tort Makaronowy I WSPÓLNE GOTOWANIE

TRÓJKOLOROWY TORT MAKARONOWY


Dzisiaj zapraszam Was na Spaghetti Inaczej. Cudo, które Wam prezentuję, jest Moją Wariacją  stworzoną specjalnie na Wspólne Gotowanie Z Nagrodą w Tle organizowaną przez Violę z bloga Fun&Taste. Gdy ujrzałam jej zaproszenie i temat przewodni : SPAGHETTI , od razu wiedziałam, że wezmę w nim udział. Pomysł na Tort wpadł mi do głowy przy myciu naczyń ;) Jedyny problem, jaki zaprzątał mi głowę, to czym złączyć makaron. Początkowo myślałam o sosie serowym, jednak bałam się, że dopiero po zastygnięciu będzie on trzymał tort w kupie. Jajka? Hm...W zapiekankach ziemniaczanych się sprawdzają. Na wszelki wypadek poszukałam inspiracji. I odnalazłam je na blogu burczymiwbrzuchu. Dziewczyny również wpadły kiedyś na pomysł makaronowego tortu z udziałem spaghetti. Z ich doświadczenia zaczerpnęłam więc pomysł na dodanie do niego masła, sera i jajek - i potwierdziłam swój pierwotny. Jednak cała reszta tortu- jego kształt, smak, kolor i forma -  jest w 100% moim pomysłem :) Jak widać na fotorelacji poniżej przepisu, torcik kroi się świetnie :) Myślę, że może zaskoczyć zarówno domowników, jak i Gości :) 
A razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkali się także i upichcili na swój sposób spaghetti :


Viola autorka bloga
* Fun & Taste  *


Tomasz autor bloga
* Tomek gotuje  *


Mariola autorka bloga
* Veggiaola  *


Wiera autorka bloga
* Jedz mnie  *


Emma autorka bloga
* Mój Ogródek *


Daria autorka bloga
*Polish Foodie  *


Bee autorka bloga
*Walnut Kitchen*
www.walnut-kitchen.blogspot.com 


Dzikowiec autorka bloga
*Dzikowiec od kuchni*
www.dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com

Biegnę oglądać ich cudeńka, a Was Kochani zapraszam na przepis poniżej :) 


Składniki na małą (22cm) tortownicę :
  • 1 opakowanie spaghetii - 400g
  • 2 jajka
  • 200g startego sera żółtego - u mnie mieszanka różnych serów light
  • 200 g mielonego wieprzowego mięsa
  • pół puszki pomidorów w zalewie
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • odrobina octu winnego - u mnie domowe wino octowe
  • ewentualnie odrobina czerwonego wina
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 1łyżeczka cukru
  • 1 średnia cebula 
  • łyżeczka bazylii
  • opakowanie szpinaku - u mnie mrożony - 450g
  • 3 kopiate łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżka śmietany 12%
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek 
  • 1/4 masła

Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w cieniutką kosteczkę cebulę, dodać mielone mięso i razem smażyć chwilkę. Dodać pomidory, przecier pomidorowy, ocet winny z winem lub wino octowe, zioła prowansalskie, bazylię, cukier, sól i pieprz. Wymieszać i dusić bez przykrycia około 10 minut - aby jak najwięcej płynu odparowało. Wyłączyć.
Szpinak rozmrozić. Rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić szpinak i smażyć go, aż do odparowania wody (inaczej będzie nam kapać z tortownicy, jak mi ;) ). Dodać gałkę, pieprz, sól i śmietanę wymieszać, podgrzać jeszcze chwilkę i wyłączyć. 
Makaron ugotować na al'dente według przepisu w lekko osolonej wodzie z oliwą. Odcedzić. Wrzucić do ciepłego garnka, dodać masło - około 3/4 z 1/4 kostki pokrojone na plasterki. Wlać roztrzepane jajka i 3/4 sera i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia masła. Pozostawić mieszankę w garnku, aby makaron wchłonął masło. 








Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować masłem. 














Na dnie rozłożyć 1/3 mieszanki makaronowej - dokładnie uklepać.














Na wierzchu rozłożyć szpinak. 














Następnie na masie szpinakowej rozłożyć pierścień z makaronu, tak aby środek pozostał wolny. 












Zagłębienie wypełnić sosem mięsnym - mi odrobina została - nie wciskajmy na siłę, aby nam nie wypływało góra. 














Przykryć tort resztą mieszanki makaronowej i posypać pozostałym żółtym serem. 













Wstawić do nagrzanego na 190'c piekarnika i piec około 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do około 170'c i piec kolejne 15 minut. Przed podaniem można zwiększyć na moment temperaturę znów do 190'c, aby wierzch tortu nam się ładnie zrumienił. Podawać ciepłe :) Smaczności !! 







Image and video hosting by TinyPic

17 komentarzy:

  1. wspaniale wygląda Twój tort, bardzo kreatywne, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgrałyśmy się z tym zapiekaniem :) Bardzo fajny pomysł, uwielbiam takie ''wariacje''. Dziękuję za udział w zabawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Violuś ano bardzo ;) nie zazdroszczę "wybierania" ;) ja również dziękuję za przypominajkę i zaproszenie :D

      Usuń
  3. Świetny pomysł, bardzo lubię takie zapiekanki :) Wygląda pięknie, w dodatku ma wszystkie typowo włoskie kolory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Tomuś :) i zapraszam do siebie częściej ! :)

      Usuń
  4. Widzę, że też postawiłaś na makaronowy tort :D Pysznie to wygląda, składniki podobne jak do lubianego przeze mnie bolognese, ale bardziej urozmaicone i forma zdecydowanie ciekawsza. Na pewno przygotuję kiedyś dla gości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihihi ano zgrałyśmy się :) twój przepisik też już jest u mnie w ulubionych ;)

      Usuń
  5. Ooo... to nie jest zły pomysł, żeby sobie taki makaron zamiast czekoladowego toru na urodziny zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne danie! Jestem pod dużym wrażeniem!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. tort z makaronu biorę w ciemno. wygląda super pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny pomysł, tort wyszedł wybornie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...