Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

24 stycznia 2012

Szpinakowa rozkosz podniebienia czyli szybko i smacznie :) oraz PODZIĘKOWANIA

Na wstępie dziękuję baardzo Wszystkim, którzy oddali na mnie głos w kwalifikacjach do Konkursu Zimowe Smakowisko :) Śmiem donieść, że .... UDAŁO SIĘ :D :D (szczegóły tutaj)
I to wszystko dzięki Wam - dziękuję pięknie i kłaniam się w pas :> 
Wszystkich wobec tego zapraszam 12 lutego 2012 roku na tą Imprezę do Pałacu w Paszkówce:) 
Obiecuję przygotować same uwodzicielskie pyszności, a zapewniam, że reszta Konkurentów też już ma pomysły na smakowite dania, więc na pewno nie będzie to zła decyzja;) No i będzie można smakować pysznych domowych naleweczek...moja już dojrzewa;)
Tym, którym nie uda się dotrzeć, obiecuję relacje z Imprezy, no i oczywiście przepisy na dania, które tam zaprezentuję :) 

Szczegóły dojazdu możecie znaleźć pod tym linkiem lub na stronie Głębi Smaku - współorganizatora imprezy. 
Jeszcze raz zapraszam :) 

A już dziś polecam przepis na :

ZAPIEKANKA ZE SZPINAKU I FETY


Ta zapiekanka tak często króluje na moim stole, że aż się zdziwiłam jej brakiem na blogu ;) No, ale takie niedopatrzenie trzeba szybko nadrobić. To ona sprawiła, że pokochałam szpinak :) Robi się ją szybko i przyjemnie. Przepis pochodzi z jakiejś (zabijcie mnie - nie mam pojęcia, której, gdyż ostała mi się tylko jedna kartka) kobiecej gazetki. Oczywiście w trakcie gotowania, przeszedł pewne modyfikacje, więc można uznać go za pseudo autorski :) Zapiekanka może być serwowana zarówno jako danie główne na ciepło, jak i jako przystawka - na zimno. Mojemu Smykowi ostatnio tak na zimno zasmakowała, że z pewnością jeszcze z większą częstotliwością będzie się u mnie pojawiać :) Ale dość gadania. Zabierajmy się do pracy :) 




Składniki:
  • opakowanie gotowego surowego - nie mrożonego- ciasta francuskiego
  • opakowanie szpinaku mrożonego lub świeży - około 450 - 500g 
  • 200g sera feta
  • 3-4 ząbki czosnku
  • opcjonalnie do wyboru lub wszystkiego ;) : łyżka kwaśnej śmietany, śmietanka 18% do zup i sosów, kosteczka serka topionego naturalnego lub śmietankowego
  • pieprz
  • 4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • białko jajka rozbełtane z kilkoma kroplami wody
  • oliwa z oliwek

Na niewielkiej ilości oliwy podrumieniamy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wrzucamy szpinak i smażymy, mieszając, do momentu rozmrożenia (w przypadku świeżego - 3-4 minuty). Kiedy się rozmrozi, wciskamy pozostały czosnek, dodajemy gałkę muszkatołową, pieprzymy - mieszamy. Dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany i trochę śmietanki, ewentualnie kosteczkę sera topionego i śmietanę. Mieszamy - do momentu połączenia się nabiału ze szpinakiem. Chwilkę podsmażamy. Wyłączamy. 












Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, nakładamy na nie połowę francuskiego ciasta. Nakłuwamy widelcem. 
Na nie wykładamy przygotowany szpinak, wyrównujemy. 
Na wierzch wysypujemy pokruszoną fetę i przykrywamy drugą połową ciasta francuskiego dociskając doki, by się połączyły. 




















Nakłuwamy wierzch widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200'c i pieczemy 45 minut. Po 10 minutach, wyjmujemy zapiekankę i smarujemy jej wierzch niewielką ilością białka z wodą. 









Wstawiamy do piekarnika i dopiekamy na złocisto :):)


Smaczności :)))



9 komentarzy:

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...