Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

1 lutego 2012

Domowy schab na słodko - kwaśno ? :) czyli chińsko po polsku ;)

SCHAB W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM




Uwielbiam schab w sosie słodko-kwaśnym. Do tej pory jednak jadałam go tylko w dobrych restauracjach, lub kupowany ze słoika. Wczoraj jednak stwierdziłam, że skoro się wybieram na Konkurs Kulinarny Zimowe Smakowisko (przy okazji zapraszam serdecznie ;) ) , to nie należy drżeć przed próbą zrobienia takiego sosu w domu. Wiedziałam, na jaki mniej więcej smak liczę. I udało się :) Schab wyszedł dokładnie taki, jak miał być :) I szczerze przyznaję, że jestem z siebie dumna :P Może do chińszczyzny mu daleko, ale jest naprawdę słodko- kwaśny. I bardzo w smaku przypomina ten do kupienia w słoiku :) Nie bójmy się zatem eksperymentować ;) 




Składniki na 2-3 osoby:
  • około 200g schabu bez kości - może być ta gorsza część ;) 
  • 1 czerwona cebula
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 4-5 plasterków ananasa
  • 1/3 soku z puszki ananasa
  • oliwa z oliwek
  • kilka kropel octu ryżowego
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • 8 ziarenek pieprzu ziarnistego
  • pół szklanki wody

Schab kroimy w nieduże kawałeczki. Solimy, pieprzymy i paprykujemy. Cebulę kroimy na niedużą kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy. Wrzucamy mięso, kropimy octem ryżowym i mieszając smażymy. Kiedy mięso zacznie się przyrumieniać, dolewamy pół szklanki wody, dosalamy i na dużym, ogniu pod przykryciem, dusimy jakieś 5-7 minut. Po tym czasie wlewamy mały słoiczek przecieru, wrzucamy pieprz ziarnisty. Zmniejszamy ogień. Przykrywamy. Dusimy około 3-4 minuty. Wrzucamy pokrojonego w kawałki ananasa. I dusimy jeszcze jakieś 8-10 minut.  W małym kubeczku do expresso rozbełtujemy mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Wlewamy do sosu cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, dolewamy sok z ananasa (około 1/3 puszki) nie przerywając mieszania. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.  Gdy sos nam pyrknie , zdejmujemy z ognia.  Gotowe:) 
Podajemy z kulkami ryżu np. jaśminowego i surówką z kiszonej kapusty. 
Smaczności !! :)



5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Aniu wiesz, nawet nie wiedziałam , że aż tak ;) nic nam na następny dzień nie zostało :P Nawet K. wsuwał, ąz mu się uszy trzęsły ;) ostatnio jest fanem ananasa:P

      Usuń
    2. No widzisz, z dzieciakami to nigdy nic niewiadomo,W ostatnio posmakowała kaszanka na ciepło z ziemniakami i z sałatką z buraków i papryki. do zobaczenia w przyszły weekend w Paszkówce:)

      Usuń
  2. Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam!!! Choć robię go inaczej, to w każdej wersji jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) hihihi to aż poszukam u ciebie alternatywy :)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...