Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

20 września 2011

Łosoś alfredo czyli...

SPAGHETTI ALFREDO 
Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM



Dzisiaj w ramach Morskich Opowieści Spaghetti, o które Królewska Mość upomina się już od dłuższego czasu...Zresztą nie tylko publicznie, ale i osobiście... . Zakładam, że to dlatego, że Jej  bardzo smakowało :P A że pozostajemy w morskich klimatach, a tutaj ja zajadam się rybkami codziennie...w każdej postaci to i dziś zapach morza na blogu :) 
W ramach wyjaśnienia. Przepis na Spaghetti Alfredo dostałam od mojej Szwagierki Agatki. Troszeczkę je udoskonaliłam i wyszło całkiem smaczne danie na piątek... . 


Składniki:
  • 3 duże łyżki masła
  • szklanka śmietany kremówki 30%
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • tarty parmezan lub oreggio (około 10dkg -15 dkg)
  • wędzone brzuszki z łososia około 7-8
  • około 500g makaronu
W śmietanie kremówce rozpuścić 3 łyżki masła. Powoli doprowadzić do wrzenia. Dodać 10 dkg sera (parmezan lub oreggio - ja wolę to ostatnie jest taki świetny orzechowy posmaczek) i potargane listki bazylii.  Pogotować chwilkę razem, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Brzuszki łososia pokroić w niewielką kosteczkę. Wrzucić do sosu. Pogotować jeszcze chwilkę, aż łosoś się podgrzeje.Makaron ugotować według przepisu. Podawać razem całość obficie posypane parmezanem lub oreggio:) Smacznego:)



11 komentarzy:

  1. uwielbiam brzuszki z łososia! ale to musi być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron z łososiem to znakomite połączenie:))
    Pozdrawiam i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja łososia nie lubię i nie ruszę za nic w świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. KAŚ :) oj pyszne pyszne :) witam u Siebie :)

    POTRAWA : naprawdę smaczne i pożywne :) cieszę się że ma też innych zwolenników :)

    M. Kochana :D Serce rośnie widząc Twój wpisik :* A łosoś dobrze zrobiony jest smaczności :P zjadłabyś nie wiedząc co tgo i tak by Ci smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwierz mi kochana, że łososia wszędzie wyczuję i nie ruszę, nie ma takiej opcji:)Próbowałam na rózne sposoby, ale to nie dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda na bardzo aksamitny i delikatny, ale parmezan na pewno nadaje ostrości, a bazylia wyrazistego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. M no dobra...to może inna rybka ci posmakuje ;)

    Domi: dokładnie tak jest choć ja wolę oreggio :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny przepis, tylko dwie uwagi:
    1. Nie spaghetti tylko fusilli
    2. Alfredo jest tylko z śmietaną i parmezanem.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy : hmm.... fakt, powinnam napisać, że to świderki;) jakoś odruchowo wpisałam spaghetti :P co do alfredo to nie wiedziałam, że tyko ze śmietaną i parmezanem..wszędzie dostępne przepisy są również z masłem :) więc to takie alfredo ala panti ;) ale dziękuję za uwagi:) zapraszam częściej:) a skąd u Ciebie taka wiedza ? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Doskonały pomysł na szybki i zdrowy obiad

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dziękuję bardzo :) Witam w swoich progach :)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...