WŁOSKA SAŁATKA Z TUŃCZYKA
Z OCTEM BALSAMICZNYM
To sałatka rodem z Włoch. Dosłownie. Przepis na nią przywiozła Moja Kuzynka Ania z Turynu, gdzie swego czasu pracowała. Ponoć bardzo popularna w tamtym regionie. Mnie zachwyciła kilka lat temu. Kiedy i ja pojechałam do Włoch przywiozłam sobie oryginalny włoski ocet balsamiczny - sekret tej sałatki. I odtąd pojawia się u mnie co raz. Zwłaszcza w sezonie pomidorowym :) Jej zalety są dwie : jest pyszna i szybka ;)
- pomidory - około 5-6 :)
- puszka tuńczyka najlepiej w oleju
- ocet balsamiczny
- sól
- pieprz
- opcjonalnie szczypiorek
Tuńczyka odsączyć z oleju. Wrzucić do miski. Rozdrobnić. Pomidory pokroić w ósemki. Wrzucić do tuńczyka. Szczypior posiekać i dodać. Całość posolić i popieprzyć. Obficie skropić octem balsamicznym. Wymieszać. Smaczności :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)