SPAGHETTI ALFREDO
Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Dzisiaj w ramach Morskich Opowieści Spaghetti, o które Królewska Mość upomina się już od dłuższego czasu...Zresztą nie tylko publicznie, ale i osobiście... . Zakładam, że to dlatego, że Jej bardzo smakowało :P A że pozostajemy w morskich klimatach, a tutaj ja zajadam się rybkami codziennie...w każdej postaci to i dziś zapach morza na blogu :)
W ramach wyjaśnienia. Przepis na Spaghetti Alfredo dostałam od mojej Szwagierki Agatki. Troszeczkę je udoskonaliłam i wyszło całkiem smaczne danie na piątek... .
Składniki:
- 3 duże łyżki masła
- szklanka śmietany kremówki 30%
- kilkanaście listków świeżej bazylii
- tarty parmezan lub oreggio (około 10dkg -15 dkg)
- wędzone brzuszki z łososia około 7-8
- około 500g makaronu
W śmietanie kremówce rozpuścić 3 łyżki masła. Powoli doprowadzić do wrzenia. Dodać 10 dkg sera (parmezan lub oreggio - ja wolę to ostatnie jest taki świetny orzechowy posmaczek) i potargane listki bazylii. Pogotować chwilkę razem, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Brzuszki łososia pokroić w niewielką kosteczkę. Wrzucić do sosu. Pogotować jeszcze chwilkę, aż łosoś się podgrzeje.Makaron ugotować według przepisu. Podawać razem całość obficie posypane parmezanem lub oreggio:) Smacznego:)
uwielbiam brzuszki z łososia! ale to musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńMakaron z łososiem to znakomite połączenie:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję.
a ja łososia nie lubię i nie ruszę za nic w świecie :)
OdpowiedzUsuńKAŚ :) oj pyszne pyszne :) witam u Siebie :)
OdpowiedzUsuńPOTRAWA : naprawdę smaczne i pożywne :) cieszę się że ma też innych zwolenników :)
M. Kochana :D Serce rośnie widząc Twój wpisik :* A łosoś dobrze zrobiony jest smaczności :P zjadłabyś nie wiedząc co tgo i tak by Ci smakowało :)
Uwierz mi kochana, że łososia wszędzie wyczuję i nie ruszę, nie ma takiej opcji:)Próbowałam na rózne sposoby, ale to nie dla mnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo aksamitny i delikatny, ale parmezan na pewno nadaje ostrości, a bazylia wyrazistego smaku :)
OdpowiedzUsuńM no dobra...to może inna rybka ci posmakuje ;)
OdpowiedzUsuńDomi: dokładnie tak jest choć ja wolę oreggio :)
Fajny przepis, tylko dwie uwagi:
OdpowiedzUsuń1. Nie spaghetti tylko fusilli
2. Alfredo jest tylko z śmietaną i parmezanem.
Pozdrawiam
Anonimowy : hmm.... fakt, powinnam napisać, że to świderki;) jakoś odruchowo wpisałam spaghetti :P co do alfredo to nie wiedziałam, że tyko ze śmietaną i parmezanem..wszędzie dostępne przepisy są również z masłem :) więc to takie alfredo ala panti ;) ale dziękuję za uwagi:) zapraszam częściej:) a skąd u Ciebie taka wiedza ? :)
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł na szybki i zdrowy obiad
OdpowiedzUsuńa dziękuję bardzo :) Witam w swoich progach :)
Usuń