Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

17 stycznia 2014

surówka z marchwki z jabłkiem - pomarańcz !

SURÓWKA Z MARCHEWKI Z JABŁKIEM


Na dowód, że piękny kolor można otrzymać w prosty sposób do Akcji Tęcza Smaków dodaję kulinarną klasykę :) A że jakoś dziwnym trafem brak jej na blogu, to dobra okazja. W moim rodzinnym domu od zawsze własnie tak robi się surówkę z marchewki. Z jabłuszkiem. W domu robię ją tylko wtedy, kiedy tata ma wychodne, bo było by mu żal ;) Za to mój Syn potrafi zjeść całą miseczkę sam. I tylko ta surówka ma aż takie powodzenie;) Uwielbia przyrządzoną ją waśnie w taki sposób. Wilgotna, lekko słodkawa, aromatyczna. Pyszna. Zapraszam. 





Składniki:
  • 3-4 marchewki - w zależności od wielkości
  • 1 jabłko - najlepiej winne
  • pieprz
  • sól
  • pół łyżeczki cukru
  • olej słonecznikowy

Marchew obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej na małych oczkach - dzięki temu zachowa swoją wilgoć. Jabłko obieramy i ścieramy albo na takich samych oczkach, albo na tarce do tarcia ziemniaków. W zależności czy chcecie, by jabłko było widoczne, czy nie ;) To w kwestii niejadków. Solimy, pieprzymy, dodajemy cukier i olej słonecznikowy. Mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, by się przegryzła. Smaczności ! 


7 komentarzy:

  1. Zgadzam się! Taka surówka to rzeczywiście niezwykle apetyczne, a jednocześnie zdrowe jedzonka. Moja Amelka również ją uwielbia.

    OdpowiedzUsuń
  2. To moja ulubiona surówka. Myślę, że lubi ją każdy, niezależnie od wieku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko cukier nie jest tu potrzebny, zabija naturalną słodycz marchewki i sprawia, że ze zdrowego dania staje się ono niezdrowe

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...