BEZKOFEINOWY
NOWOROCZNY DESER KAWOWY
Dzisiaj wraz z Nowym Rokiem zapraszam Was na pyszny, szybki, karnawałowy deser. U mnie królował w Sylwestrową Noc. Bezkofeinowy, bo na bazie kawy Inki, aby Nasz Główny Gość mógł raczyć się nim po północy. Wprawdzie nie dotrwał, ale w Nowy Rok pałaszował go z wielką radością. Lekki i z delikatnym posmakiem kawy. Robi się do 15 minut i w zasadzie zaraz po przyrządzeniu jest gotowy do jedzenia. Szybko i efektownie. Zapraszam.
Składniki na 6 kieliszków :
- 1 serek mascarpone
- 1 śmietanka 36%
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki kopiate kawy zbożowej Inki
- czekolada - u mnie nadziewana orzechami - PIEROTT
Śmietankę i serek mascarpone dobrze schłodzić. Kawę Inkę rozpuść w pół szklanki gorącej wody, posłodzić, zamieszać i ostudzić - można wrzucić 3 kostki lodu, by było szybko ;)
Mascarpone wraz ze śmietanką ubić, a pod koniec wlać kawę i ubijać dalej do momentu, aż mus stanie się sztywny i jednolity.
Schłodzone kieliszki wypełnić pokruszonymi kawałeczkami czekolady, nałożyć po 2-3 łyżki musu, udekorować pokruszoną czekoladą i gotowe. Smaczności !!!
super! ja zrobiłam podobny :)
OdpowiedzUsuńTo ci zagwozdka :))
OdpowiedzUsuńNie wątpię, że królował bo wygląda obłędnie! Uwielbiam desery kawowe :)
OdpowiedzUsuńJa za inką nie przepadam, więc zrobiłabym ze zwykłą kawą. Ale i tak jestem pewna, że był pyszny :)
OdpowiedzUsuńsmaczniutki deserek!
OdpowiedzUsuńIdealny smak:) Dziękuję za zaproszenie do akcji:)
OdpowiedzUsuńśliczny i na pewno pyszny! :)
OdpowiedzUsuń