Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

2 stycznia 2014

bezkofeinowy deser kawowy dla wszystkich - noworoczne wspomnienie

BEZKOFEINOWY 

NOWOROCZNY DESER KAWOWY



Dzisiaj wraz z Nowym Rokiem zapraszam Was na pyszny, szybki, karnawałowy deser. U mnie królował w Sylwestrową Noc. Bezkofeinowy, bo na bazie kawy Inki, aby Nasz Główny Gość mógł raczyć się nim po północy. Wprawdzie nie dotrwał, ale w Nowy Rok pałaszował go z wielką radością.  Lekki i z delikatnym posmakiem kawy. Robi się do 15 minut i w zasadzie zaraz po przyrządzeniu jest gotowy do jedzenia. Szybko i efektownie. Zapraszam. 


Składniki na 6 kieliszków : 
  • 1 serek mascarpone
  • 1 śmietanka 36% 
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki kopiate kawy zbożowej Inki
  • czekolada - u mnie nadziewana orzechami - PIEROTT

Śmietankę i serek mascarpone dobrze schłodzić. Kawę Inkę rozpuść w pół szklanki gorącej wody, posłodzić, zamieszać i ostudzić - można wrzucić 3 kostki lodu, by było szybko ;) 
Mascarpone wraz ze śmietanką ubić, a pod koniec wlać kawę i ubijać dalej do momentu, aż mus stanie się sztywny i jednolity. 
Schłodzone kieliszki wypełnić pokruszonymi kawałeczkami czekolady, nałożyć po 2-3 łyżki musu, udekorować pokruszoną czekoladą i gotowe. Smaczności !!! 


7 komentarzy:

  1. Nie wątpię, że królował bo wygląda obłędnie! Uwielbiam desery kawowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja za inką nie przepadam, więc zrobiłabym ze zwykłą kawą. Ale i tak jestem pewna, że był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny smak:) Dziękuję za zaproszenie do akcji:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...