Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

7 marca 2013

szybkie waniliowe ciasto z ananasem i czekoladą

WANILIOWE CIACHO 

Z ANANASEM I CZEKOLADĄ




Od Agnieszki usłyszałam, że jest idealne. Więc kłócić się nie zamierzałam ;) Choć ja osobiście  następnym razem postaram się, by było bardziej idealne dla mnie, czyli dodam więcej ananasa - również do środka ciasta - którego miałam w lodówce tylko trzy plastry. Powszechnie wiadomo jednak, że autorowi dzieła nigdy nie dogodzi, skupmy się więc, na opiniach degustatorów. Ciasto idealne. W swojej idealności cudowne w nim jest to, że to kolejne z serii zamachać łyżką i do piekarnika. Wilgotne i aromatyczne. Nie jakieś wykwintne, ale proste, śniadaniowe. A teraz takich mi się chce, kiedy za oknem, albo tak pięknie, jak wczoraj, albo tak deszczowo, jak dziś. Bo co nie poprawia bardziej humoru, jak kubek gorącej kawy lub herbaty z gryzem domowego ciacha? Lub jego aromat unoszący się po domu? Chyba tylko gryz takiego ciacha na własnej werandzie, popijanej pyszną kawą w pierwszych, nieśmiale cieplejszych, promieniach wiosennego słońca... . 



Składniki na okrągłą formę 22 cm:

mokre:
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki soku z ananasa 
suche:
  • 2,5 szklanki maki tortowej - przesianej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka i ciut proszku do pieczenia
ponadto :
  • 3 plastry ananasa z puszki (ewentualnie 3 plastry dodatkowe)
  • 100 g gorzkiej czekolady

W jednej misce łączymy trzepaczką do jajek wszystkie mokre składniki, na jedną masę. W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, sodę, proszek.  Wlewamy do nich mokre składniki i mieszamy całość (możemy dodać dodatkowe 3 plastry ananasa pokrojone w małą kosteczkę) - dokładnie, ale nie za długo. Wylewamy ciasto na formę (ja miałam silikonową, więc niczym nie wykładałam, ale tortownicę możecie nasmarować masłem lub olejem, a na spód nałożyć papier do pieczenia). Wierzch posypujemy ananasem pokrojonym w maleńką kosteczkę oraz pokruszoną na drobne czekoladą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180'c i pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Smaczności !!!  



6 komentarzy:

  1. O, jejuniu... tak przed obiadem skubnąć ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie, uwielbiam proste ciasta, takie, że tylko zamieszać i gotowe. Dodatek czekolady też kuszący.

    OdpowiedzUsuń
  3. poproszę kawałeczek, cukru cukru mi trzeba! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda strasznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...