ZAPIEKANKA
Z ORZO, MASCARPONE, PIECZARKAMI I POREM
Kolejne szybkie danie. Odkrywam ostatnio różne połączenia mascarpone na ciepło. Ja wiem, że to pewnie żaden wynalazek, ale serek mascarpone na ciepło jest boski i polecam każdemu. Danie bezmięsne, syte i stosunkowo tanie. Zajadał je ze smakiem i Mały i Duży Mężczyzna Mojego Życia. I ja też. a pomysł powstał z serii co się nawinie, a w zasadzie co zostało w lodówce i w szafkach. Uwielbiam takie wynalazki. Polecam gorąco ! :)
Składniki:
- 3 łyżki klarowanego masła
- jeden bardzo długi por z dużą ilością białej części
- 10 średnich pieczarek
- 3-4 gałązki natki pietruszki
- 1/4 szklanki makaronu orzo (przypominający ziarenka ryżu)
- 3 kopiate łyżeczki serka mascarpone
- ser żółty 0 u mnie gouda
- pieprz
- sól
Makaron gotujemy na al dente w osolonej wodzie. Rozgrzewamy piekarnik do 200'C.
Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki klarowanego masła. Wrzucamy posiekany por i podsmażamy 3-4 minuty. Następnie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Mieszamy. Smażymy, a w zasadzie dusimy, bo pieczarki puszczą sok, około 5-7 minut. Miedzy czasie solimy i pieprzymy do smaku. Natkę pietruszki drobno szatkujemy i wrzucamy do dania. Mieszamy i trzymamy na ogniu jakieś 3-4 minuty. Dorzucamy ugotowany makaron i mascarpone. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. W zasadzie, w wersji szybkiej, tak przygotowane danie możemy wyrzucić na talerze - jest pyszne. Jeśli mamy czas, wrzucamy danie do żaroodpornego naczynia, ścieramy na wierzch żółty ser i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu zbrązowienia sera i mamy równie pyszną zapiekankę. Smaczności !!!
Mascarpone na ciepło nie jadłam, zapowiada się bosko :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń