Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

4 marca 2013

Czekoladowy tort Czarna Dama na pokuszenie dla Kobiet przed...

TORT 

CZARNA DAMA






Podobno po NIEJ Kobieta się zmienia. 
Jedni mówią, że rozkwita. 
Inni, że musi uważać. Na wszystko...
Na to w co się ubiera, bo "nie wypada już"...
Na to co mówi, "bo już nie bardzo przystoi..."
Na to czy już "jest, będzie, ma zamiar" bo może za chwilę być za późno..."
Na to co je, bo już "nie zniknie" a pójdzie nie tylko w biodra...
Ja jestem jeszcze PRZED. 
Więc mój Tort jest CZEKOLADOWO CZEKOLADOWY. 
SZYBKI. 
PROSTY. 
ROZPALAJĄCY ZMYSŁY.
Może za rok, będzie dietetyczny, ale w tym roku jeszcze nie....
Tort CZARNA DAMA. 
Dla wszystkich Kobiet.
I tych PRZED,
I tych PO. 
I niech Nam i Innym pójdzie w te BIODRA. 

Odczarujmy tę ch... TRZYDZIESTKĘ. 

A przepis jest w 100% autorski.







Składniki na formę 22 cm - u mnie silikonowa:

ciasto*:
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1,5 szklanki zimnego mleka
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 8 kopiatych łyżek gorzkiego kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 jaja
  • 3/4 słoiczka Nutelli lub innego dobrego kremu czekoladowego
krem czekoladowy:
  • 200 g mascarpone
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki wiśniówki - u mnie domowa
ponadto:
  • 1 śmietana kremówka - 36%
  • 1 słoiczek kwaśnych konfitur z całymi owocami - ja dałam domową konfiturę z truskawek i jagód
  • 50 g mlecznej czekolady 
  • 100 g gorzkiej czekolady
*Najpierw zabieramy się za ciasto - wytrwali czytelnicy już wiedzą, że to moje choco cake w wersji prawie 1,5 porcji. 
Czekoladę należy połamać na kawałki i rozpuścić wraz z margaryną cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dolać ZIMNE mleko, pomieszać i zostawić. 
Do osobnej miski musimy przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier - pomieszać i zostawić. 
Do masy czekoladowej dodać 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, wbić trzy jaja - wymieszać na gładką masę trzepaczką do jajek. 
Do suchych składników wlać mokre i wymieszać je tylko do połączenia się składników - dokładnie tak, jak ciasto na muffinki. 
Do formy wlać połowę ciasta. Na nią łyżeczką nakładać w niewielkich odstępach "kulki" Nutelli, tak by pokryły całe ciasto - można je zakręcać w niewielkie esy floresy ;). Na Nutellę wyłożyć resztę ciasta i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180'c na około 40 - 45 minut. Przed wyjęciem wykonać test patyczkowy. Po lekkim ostudzeniu (20-30 minutach) wyjąć z formy i ułożyć na paterze lub talerzu. Wystudzić. 

W czasie, gdy piecze nam się ciasto robimy krem czekoladowy. Do miski wrzucamy mascarpone, cukier puder, kakao i wiśniówkę i kręcimy wszystko razem pałką na gładką masę. Następnie wstawiamy krem do lodówki.

Śmietanę kremówkę ubijamy. Pamiętajmy, ze musi być wcześniej schłodzona, inaczej wyjdzie nam piękne masło.  Nie dodajemy do niej ani grama cukru. Również ubitą wstawiamy do lodówki. Ja wprawdzie ubiłam tylko pół, ale to dlatego, że więcej nie miałam. A tort zyska na większej jej ilości. 

Mleczną i gorzką czekoladę kroimy nożem w pół milimetrowe paseczki. Tak, by wyszła nam gruba i fantazyjna posypka. Mieszamy w jedną całość kawałeczki i wstawiamy je do lodówki.

Kiedy ciasto się nam wystudzi, kroimy je na trzy części. Nie przejmujcie się, gdyby góra popękała, urosła w kopczyk i w trakcie oddzielania części się nieco rozpadła. Po złożeniu tortu w całość dekoracja przykryje wszystkie niedociągnięcia. A kopczyk dodaje temu tortowi uroku. 

Składamy tort. Spód smarujemy grubo konfiturą. Przykładamy drugą część ciasta i lekko dociskamy. Następnie smarujemy ją całym kremem czekoladowym. I na wierzch nakładamy trzecią część toru, lub składamy ją w całość ;) Jedynie górę tortu smarujemy bitą śmietaną, a następnie obsypujemy obficie całą pokruszoną czekoladą. Wstawiamy tort do lodówki. Wystarczą 2-3 godzinki. Następnie wstawiamy symboliczną świeczkę, dmuchamy i...niech NIE TYLKO NAM PÓJDZIE W TE BIODRA ! Smaczności !! :)









16 komentarzy:

  1. Czekoladowy... mmm... wygląda PYSZNIE, zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i taki jest...pochłonęłam wiekszość sama ! a co!

      Usuń
  2. Och wow, jak dobrze być kobietą :D

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się znakomicie, czekoladowa bomba:D:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pyszności ominęły moje podniebie!!!! Jak będzięsz mnie nękać takimi widokami, to wsiądę w lota, przylecę i zamieszkam u Ciebie na stałe! O!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmmrau właśnie jestem w trakcie robienia twojego tortu. ...
    Muzyka, świece torcik cóż za mrucząco miło zapowiadajacy się wieczór. ...
    Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanko, czy margarynę można zastąpić masłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście - zawsze mozna zastąpić - ja wymiennie stosuje w swojej kuchni margaryne z masłem

      Usuń
  7. czy konfitura jest konieczna w tym torcie? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Trochę niejasne są dla mnie ilości niektórych składników. Jaki słoik nutelli ma Pani na myśli, jakiej wielkości smietanę i jakiej wielkości były słoiczki z konfiturami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:) najmniejszy słoik nutelli ten ala szklanka :)) obecnie ma chyba ok. 180g. Konfitura byla w 150 ml sloiku a śmietana była najmniejsza :)) czyli tez ok. 200ml. Mam nadzieje ze rozwialam wątpliwosci :))

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...