Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

9 sierpnia 2012

Zapiekanka z Ziemniaczków inaczej

ZAPIEKANKA 

Z ZIEMNIAKÓW, KIEŁBASY, CUKINII,

PORA I MARCHEWKI 




Chyba każdy Polak zna klasyczną zapiekankę z ziemniaków :) Mi nieco rzadziej ostatnio, stąd chyba brak przepisu na blogu - nadrobimy niebawem ;) - wychodzi ją robić. Zapiekanka, którą Wam prezentuję, jest moją fantazją na temat klasyki. Uwielbiam wszelkie zapiekanki, zwłaszcza warzywno - mięsne, więc często kombinuję z tego co mam w lodówce nowe ich smaki. Ta zapiekanka przypadła całej Naszej Rodzince szczególnie do gustu, stąd zamieszam przepisik na nią na blogu i dla siebie - by nie zapomnieć - i dla Was, jako inspirację na szybki, smaczny i tani obiadek :) Jeśli zachowamy kolejność działań, danie łącznie z posprzątaniem po  robocie, na naszym stole zagości w ciągu 40 minut ;)  Polecam gorąco. 

Składniki: 
  • około 8 dużych gotowanych ziemniaków - mogą być z dnia wczorajszego
  • 4 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • laska kiełbasy - zwyczajnej, toruńskiej, podkarpackiej
  • biała część pora
  • słodka śmietanka do zup i sosów 18%
  • kostka ok. 300g sera żółtego - czytaj dużoooo i im więcej tym smaczniej ;) - ja miałam goudę
  • tymianek około 2 łyżeczki
  • 5 łyżek przyprawy włoskiej firmy VISANA (lubczyk, cząber, majeranek, pieprz turecki, czarnuszka, suszone warzywa, sól) ->  przyprawę odkryła Moja Mama - jest boska, polecam gorąco, nie mając w tym żadnego interesu
  • masło
  • oliwa z oliwek






Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. 














Posypujemy dno przyprawą włoską.
Ziemniaki kroimy w plastry około 2 cm. Pierwszą warstwę układamy na przyprawie.










Ścieramy na nie cienką warstwę sera.

















Cukinie myjemy i kroimy na plastry. Wrzucamy na SUCHĄ rozgrzaną patelnię teflonowa i przyrumieniamy z obu stron. Pod koniec smażenia jednej strony posypujemy ją tymiankiem i odwracamy, a następnie posypujemy stronę przyrumienioną.







Cukinię wykładamy na zapiekankę, a na patelnie wylewamy odrobinę oliwy. 









Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy na plastry i przyrumieniamy na oliwie. 








W tym czasie na cukinię ścieramy kolejną cienką warstwę sera.















A następnie układamy warstwę ziemniaków.
















Na ziemniaki wyrzucamy przyrumienioną kiełbaskę i równomiernie odkładamy. 













Pora kroimy w plastry i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (z tłuszczem z wytopienia kiełbasy) - szybko przyrumieniamy z obu stron. Wykładamy go na zapiekankę.








Zapiekankę przykrywamy kolejną warstwą sera.






A następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków.





Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wykładamy całość na zapiekankę. 











Na marchewkę ścieramy kolejną nieco grubszą warstwę sera.













Na koniec polewamy zapiekankę odrobiną śmietanki...













....i posypujemy przyprawą włoską. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190'c- 200'c i pieczemy do przyrumienienia ładnego się wierzchu - około 15- 20 minut. Smaczności !!! :) 






8 komentarzy:

  1. Jestem ciekawa takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) zapraszam wobec tego do wypróbowania i podzielenia się jak smakowało

      Usuń
  2. Uwielbiam zapiekanki! Dawno nie robiłam z marchewką, jakoś zawsze ją pomijam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robiłam często, ale rzadko ścierałam na tarce - w tej wersji wyszła super :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki, a ta wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zapiekanki, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się wspaniale. Przepis wypróbuję.
    Pozdrawiam serdecznie !
    Mama Magdusi

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...