Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

27 marca 2012

tapenada czyli tapas na mym stole

(PSEUDO) KLASYCZNA TAPENADA 


Dzisiaj po hiszpańsku. Tapas - to małe smakowite przekąski, przyrządzone z rybą, mięsem, warzywami lub sałatką, stanowią solidny podkład i zachęcają do dalszego jedzenia. Od dawna podawane w Hiszpanii są do lampki wina, piwa czy sherry. U mnie stały się "przekąską" do piwa w czasie wczorajszej romantycznej posiadówy z Mężem :) Siódma rocznica "bycia" (choć już chyba, nie pamiętam, jak było, gdy Go nie było :) ) zobowiązuje, więc stając na wysokości zadania,kilka dni temu popołudniu, wraz ze Smykiem plątającym się u nóg, stworzyliśmy TAPAS. Moje Kochanie nie jada kolacji - postawiłam na przekąski :) Od dawna pragnęłam stworzyć coś z zakupionej chwilkę temu książeczki Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. Ostatnie dwa słoiczki tegorocznych suszonych pomidorów i plątające się w lodówce czarne oliwki przeważyły szalę na KLASYCZNĄ TAPENADĘ. Ale oczywiście nie była bym sobą, gdybym nie namieszała proporcji ;) W przepisie jest 125g czarnych oliwek. Super - słoiczek ma 130g . Dzielnie odmierzyłam na wadze, reszta została do dekoracji. Posiekałam, powrzucałam - blenderujemy. Hm...coś czarna ta tapenada, a nie krwisto czerwona... . Zerkam jeszcze raz do przepisu... . Oliwki WYPESTKOWAĆ i grubo posiekać. No tak... . Moje już były wypestkowane... . Dodałam dzielnie kolejny słoiczek suszonych pomidorów.  I tak wyszła (pseudo) klasyczna tapenada. Ale jest pyszna :) Poniżej podaje przepis oryginalny - obok z moją wersją pseudo - zdecydujcie, co Wam bardziej do gustu przypadnie :) 


Składniki (na 4 porcje) :
  • 1 ząbek czosnku
  • 125g czarnych oliwek - nie wypestkowanych - lub wypestkowanych w wersji pseudo
  • 7 suszonych pomidorów w oleju - ja dodałam dwa słoiczki suszonych pomidorów w oliwie z bazylią i czosnkiem
  • 1 łyżka oliwy z oliwek - dodałam - ale w mojej pseudo wersji nie była raczej konieczna
  • sól, pieprz kajeński
  • trochę bazylii 
Czosnek obrać, drobno posiekać i włożyć do miksera. Oliwki wypestkować i grubo posiekać. Pomidory także grubo posiekać i razem z zalewą dodać do składników w mikserze. Wszystko dokładnie zmiksować.
 Oliwę dodać do miksowanych składników, wszystko przyprawić solą i pieprzem kajeńskim. Bazylię umyć, otrzepać z wody, listki oberwać.  Tapenadę ugarnirować bazylią i podawać z opieczonym chlebem. Smaczności !!


4 komentarze:

  1. Mmmmmmm...... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Czuję, że stanę się jej wielką fanką;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja się stałam :P już zakupiłam suszone pomidory - niestety nie domowe, ale może się nadaną - na kolejne wrsje tapenady :D

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...