No a teraz czas na odsłonę najważniejszych spraw - JEDZONKO !!! :) Ale po kolei...
Zimowe Smakowisko, które odbyło się dokładnie 12 lutego 2012 roku, było organizowane przez portal Głębia Smaku oraz Zespół Hotelowo - Parkowy czyli słynny Pałac w Paszkówce :) Dokładnie o 09:00 w pałacowym królestwie Pana Zdzisława Pardiaka przy kuchennych stołach stanęli:
Iwona z bloga Blogotowanie z pasją
Ulla z bloga Kuchnia na Wzgórzu
Mariola z bloga Kulinarne pyszności Molki
Maciek - nie blogujący, ale za to świetnie gotujący
Piotr z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Michał z bloga Paszczak gotuje
Wojtek z portalu Głębia Smaku
no i ja ;) czyli panti vel Marta :>
I się zaczęło;) Uwierzcie mi - profesjonalna kuchnia to świetna zabawa , ale i ciężka praca. Najpierw trzeba przyzwyczaić się do wielkości, rozmachu i zmiany ;) Potem szybka organizacja czasu pracy, gdyż na przygotowanie 3 dań - przystawki, dania głównego i deseru mieliśmy tylko 5h. Wydaje Wam się dużo ? Pewnie, ale nie gdy gotujecie na minimum 15 porcji w nieswojej kuchni. Atmosfera była jednak cudowna. Zapewniam Was, że naprawdę nie czuć było rywalizacji :)
Czy Ktoś ma pożyczyć blender?
Palnik wolny ! Wszyscy krzyczą : Wojtek!!!! Palnik masz!!
Komuś coś się pali!
Czy komuś zostało trochę cytryny? Jasne - bierz!
Ktoś zna sposób na rozpływający się tort ! Czekaj- już Ci pomagam!
Błagam Cie - spróbuj i powiedz czy to się da jeść, bo już smaku nie wyczuwam !
Takie pokrzykiwania całe pięć godzin można było słyszeć z pałacowej kuchni :) W tym miejscu ukłon dla Pana Zdzisława i Pani Agatki, którzy ogarniali nasz mały mętlik, uspokajali i dodawali energii. Nie wierzcie w historię o Strzydze;) Pan Zdzisław to cudowny człowiek i świetny szef kuchni ! I osobiście widziałam, jak wyjął swój sławny nóż, by pokroić danie główne - szybko i fachowo ;)
No to czas na jedzonko!!!
Temat główny Zimowego Smakowiska : AFRODYZJAKI !!
Danie główne : Afrodyzjak plus Makaron :)
I co nam pysznego wyszło ? Sami zobaczcie :) Oto niektóre z pyszności, lecz zacznę - skoro obiecałam - od swoich ;) Na moim stole Goście raczyli się :
Musem z łososia z suszonymi pomidorami w aromatycznej oliwie na cieście francuskim
Muszlami rozkoszy czyli Conchigilioni figati faszerowane piersią kurczaka w aromatycznym sosie czekoladowym z nutką chili
(niestety póki co dysponuję jedynie zdjęciem swojej przystawki, gdyż Mój Ukochany Mąż zajmując się cały dzionek Maluszkiem zdołał cyknąć zdjęcie tylko jej, ale...od czego ma się blogujących Przyjaciół - mam nadzieję - jeśli uda mi się zdobyć zdjęcia reszty swych potraw od razu je tutaj zamieszczę;) )
Wszystkie przepisy są autorskie (oprócz nalewki, choć z moją modyfikacją ;) ) i już niedługo ujrzycie je na moim blogu :)
A tym czasem reszta pysznego jedzonka :) oczywiście to tylko wybrane pozycje i pyszności :
Frittata Piotra 0 znikająca jak widać ;) |
Kolorowa przystawka Mariolki i jej nalewka Aroniowa |
Tradycyjny rosół z lubczykiem Maćka i jajem przepiórczym :) |
A teraz najważniejsza wiadomość :) Wygrał ....?
Michał Staszczyk zwany Paszczakiem z bloga Paszczak gotuje :)
Gratuluje serdecznie Paszczakowi jeszcze raz :)
Jego pana cocta była naprawdę nieziemska :)
Ale ja Kochani w sumie po podliczeniu głosów zajęłam honorowe - uwaga - drugie miejsce :D Więc naprawdę jestem z siebie dumna :D
A tutaj wszyscy uczestnicy Zimowiska od tyłu od prawej Wojtek, Ula, Mariola, Maciek, Piotr u dołu od lewej Iwona, Michał i ja :)
Więcej zdjęć znajdziecie na facebokowym profilu Z zapachem wanilii we włosach :) Zapraszam :)
Więcej zdjęć znajdziecie na facebokowym profilu Z zapachem wanilii we włosach :) Zapraszam :)
Następne Smakowisko już w maju :) i coś czuje, że znów ujrzycie tutaj relację ... ;)
Nawet nie wiedziałam, że zajęłaś drugie miejsce, gratuluję:) I przy okazji wszystkiego najlepszego z okazji 7 rocznicy razem!
OdpowiedzUsuńa dziekuje :) ale dzis mija tylko poznanie sie ;) razem to za miesiac ;)
Usuń