PASTA AVOCADO
Z BAZYLIĄ I KOLENDRĄ
Dzisiaj uraczę Was znów przystawkami. W niedzielne popołudnie odwiedzili mnie Przyjaciele z Małą Córeczką. Mama karmiąca, więc przystawki miały być w sam raz - nie za ostre, ale ze smakiem, no i pożywne. Miło było sobie przypomnieć przepisy z początku karmienia :) Taką pastę robiłam już kiedyś, ale tym razem lekko ją zmodyfikowałam, i wyszła zupełnie inna ;) Wystarczy dodać inne zioła i już smak zyskuje głębi. Szybka i smaczna. Doskonale smakuje z chlebkiem razowym lub ciemnym na zakwasie.
Składniki:
- 1 dojrzałe avocado
- 1 pomidorek pokrojony w drobną kostkę
- pół dużej cebuli drobno pokrojonej
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany i posolony
- pół łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- kilka - kilka naście kropel tabasco
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- łyżka suszonej bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka ziaren kolendry zmiażdżonej w moździeżu
Avocado przepoławiamy na pół, wyciągamy pestkę (odważnym proponuję hodowlę ;) da się, choć roślinka wybredna), i wydrążamy łyżeczką miąż. Ugniatamy go z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodajemy resztę składników - mieszamy, próbujemy, ewentualnie doprawiamy i gotowe :)
Smaczności !!! :)
Muszę taką przygotować i dowiedzieć się jak smakuje chleb razowy z pastą awokado :D
OdpowiedzUsuńpysznie ;) wobec tego czekam na relacje jak smakowało :)
UsuńPysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńhihih ale Malutkiej nic nie było ? :)
UsuńTrochę było, ale Tata pomasował i poprzytulał i po półgodzinie było ok :)
UsuńTo dobrze :*
UsuńA mi się przypomina jak kiedyś jadłyśmy paste a awokado razem .....hmmm zreszta tego wieczoru nie jedzenie bylo motywem przewodnim ;-)Pamietasz? teraz to wydaje sie zupelnie inna epoka.... ja mam jednak nadal nadzieje, że to kiedyś powtórzymy
OdpowiedzUsuńŁojejku ... nie pamiętam ;P to musiała naprawdę być jakaś mega inna epoka:P Naprawdę Agunia, nie mogę sobie przypomnieć...:) musisz mnie oświecić...Ale wiesz...nadzieja matka głupich, ale każda matkę trzeba kochać :)
Usuń