Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

16 grudnia 2011

Tarta z ziemniaczkami

TARTA Z ZIEMNIAKAMI I BOCZKIEM



To moja pierwsza tarta w życiu.  I żeby się udała, sięgnęłam oczywiście do przepisu `z blogu Dwóch Chochelek . Przepis źródłowo pochodzi z belgijskiej książki „Quiches et tourtes”z serii „Le Cordon Bleu”. I nie zawiodłam się. Ciasto się udało. Mnie bardzo smakowała na ciepło. Mojemu Mężowi za to najbardziej na zimno na następny dzień. Jedno jest pewne - tarta jest mega zapychająca. Po dwóch kawałkach oboje stwierdziliśmy, że będziemy mięli resztę na śniadanie ;) Takie pożywne śniadanie lub syta kolacja na pewno ucieszy amatorów boczku i ziemniaczków. Ja debiut mam za sobą. I pomyśleć, że tak długo zwlekałam z zakupem formy za pięć złotych :)

Składniki: 

ciasto:
  • 200 g mąki - u mnie 2/3 krupczatki i 1/3 tortowej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • zimna woda
nadzienie:
  • 2 duże ziemniaki pokrojone na cienkie plasterki - u mnie ugotowane z obiadu
  • 100 g boczku wędzonego pokrojonego na cienkie paski
  • 250 g pieczarek pokrojonych na plasterki - nie miałam, nie dodałam
  • 2 jajka
  • 120 ml śmietany
  • 100 ml mleka
  • 50 g tartego sera żółtego - u mnie parmezan
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki - nie dodałam, gdyż nie miałam 

Do miski przesiewamy mąkę. Masło zcieramy na tarce (podbierając sobie mąki ) na grubych oczkach, plastikową łopatką siekamy mieszankę z jajkami i solą, dodajemy wody, tyle ile ciasto zabierze - mnie się nieco wlało za dużo, więc dodałam dodatkowe dwie łyżki mąki. Szybko zarabiamy gładkie ciasto i formujemy kulę. 
Formę smarujemy masłem. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy. Oblepiamy spód i boki, nakłuwamy całość widelcem. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia. 
Boczek i ziemniaki podsmażamy osobno na oliwie, aż będą rumiane. Pieczarki dusimy na maśle przez kilka minut.
Mleko, śmietanę i jajka mieszamy razem na jednolitą masę. Solimy i pieprzymy. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Na nim układamy plasterki ziemniaków, na to boczek i pieczarki. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną, posypujemy żółtym serem i  ewentualnie pietruszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180'c i pieczemy  50-60 minut.
Smaczności !!





4 komentarze:

  1. Ale mi narobiłaś apetytu na takie "swojskie" danie! Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ziemniaczane zapiekanki! Ooo, a ta tarta wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tarty! Wpraszam się na obiad:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...