Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

31 grudnia 2011

Sylwestrowe szaleństwo czyli barszczyk dla leniwych

BARSZCZ CZERWONY NA WĘDZONCE


To chyba najprostszy barszczyk czerwony jaki robię :) Wystarcza w lodówce dwa plastry boczku, jakaś skóra w zamrażalniku (zawsze odkrawam i tam ją wrzucam - taka utylizacja odroczona;), gotowy barszczyk KRAKUS i 15 minut :> Jeśli chcemy wersję wypasioną, możemy dorobić do niego krokiety np. z francuskiego ciasta z farszem z pierogów z kapusty słodkiej, ale równie pyszny jest z chlebem czy jajkiem na twardo:) Ponieważ barszczyk jest jak najbardziej niepostny, sycący i bosko czerwony, polecam na ciepłe danie w Sylwestra :) 



Składniki :
  • 2 grube plastry boczku wędzonego
  • skóra z boczku - u mnie zawsze jakaś odkrojona poniewiera się w zamrażalniku czekając na lepsze czasy ;)
  • koncentrat barszczu czerwonego KRAKUS
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie 
  • kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
  • sok z cytryny\
  • cukier - łyżeczka
  • mielony pieprz
  • majeranek
  • sól
  • ewentualnie grzybek
Zagotowujemy około 2 litrów wody. Na wrzątek wrzucamy plastry boczku, skórę, ząbek czosnku,  liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i chwilkę razem gotujemy. Następnie wlewamy około 3/4 koncentratu buraczanego, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem, solą i cukrem. Ewentualnie dorzucamy grzybka. Posypujemy majerankiem. Mocno podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia! Podajemy gorący :) Smaczności :> 



7 komentarzy:

  1. Od dawna już za mną chodzi taki barszcz. Myślę że po Świętach sobie taki właśnie przygotuję. Oczywiście z moimi ulubionymi krokietami z soczewicą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmm jeszcze nigdy nie jadłam takich krokiecików :)gdzie dostane taki przepis ? :)

      Usuń
  2. Witam...nie wiem jak to sie stalo ze tutaj trafilam ale sie ciesze. Przepis na barszczyk chociaz moze dla "leniwych" wyszedl naprawde bardzo smaczny. Robilam juz barszcz wiele razy, z reguly ze swiezych burakow ale zawsze cos mu brakowalo. Ten natomiast jest poprostu super. Dzieki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam również i ja :) i bardzo się cieszę, że smakowało :) Balsam dla mych uszu :) Zapraszam w takim razie częściej p więcej inspiracji :) i pozdrawiam ciepło (przykro mi, że nie wiem Kogo :( )

      Usuń
  3. barszcz rewelacyjny, robilam go juz raz do krokietow- wyszedl pyszny!
    dzis powtorka :))
    dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Barszcz rewelacja, robilam go kilka miesiecy temu po raz pierwszy- przepis banalnie prosty, a efekt przechodzi nasmielsze oczekiwania :)
    Dziekuje za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...