Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

6 maja 2014

niskotłuszczowa lasagne - kurczak,szpinak, pseudobeszamel

NISKOTŁUSZCZOWA
LASAGNE
Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I PSEUDOBESZAMELEM




Stworzona wczoraj, a już dziś na blogu. Lasagne dla tych, którzy a) maja mało czasu, b) dbają o to co wkładają w swój żołądek :)
Dokładnie tak wyglądało tworzenie mojego wczorajszego obiadu. Mało czasu, ale i oczekiwania spore. Bo niełatwo pogodzić gusty Trzylatka, który jednego dnia na przykład kocha szpinak, innego uważa , że go nie lubi; Męża, który kontroluje swoją wagę i mnie - czyli Kobiety Dwupaka, która zwraca uwagę na to co je i wbrew pozorom nie je wszystkiego za dwoje, tylko jada dla Dwojga. Wszak Kobieta Ciężarna po 30stce ma już pewną świadomość, co służy, a co nie. Ale i taka Kobieta ma zachcianki ;) Więc jak widzicie nie łatwo pogodzić wszystkie smaki domowników mego Domu i muszę się dobrze czasem nakombinować. A jak do tego przychodzi presja czasu i ograniczona ilość produktów w lodówce... To zaczyna się to, co lubię najbardziej w kuchni... MAGIA ;)
Wyszła mi z tego czarowania pyszna, lekka i niskotłuszczowa, aczkolwiek nie pozbawiona odrobiny tłuszczy, lasagne. Kurczak, pomidory, wino, szpinak, kilka płatów makaronu i sprawdzony niskotłuszczowy beszamel. Poezja. Czegoś chcieć więcej ? Zapraszam. 





Składniki na kwadratowe naczynie żaroodporne 
  • 6-8 płatów makaronu lasagne
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 wiązka szpinaku - 2 duże gałązki
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • pół szklanki białego wina
  • 1 łyżeczka sera mascarpone - można zastąpić połową małej kosteczki topionego serka light
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 50 g sera żółtego - najlepszy jest Edam
  • bazylia suszona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • ocet winny
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • sól czosnkowa lub 2 ząbki czosnku
  • 450 ml niskotłuszczowego beszamelu*
Szpinak płukamy dokładnie i obcinamy liście, które kroimy na cienkie paski. Wrzucamy na rozgrzaną 1 łyżkę  oliwy z oliwek, i podsmażamy, do momentu, aż zmaleje. Solimy, pieprzymy, dodajemy dużą ilość gałki muszkatołowej, sól czosnkową lub rozdrobniony czosnek, mascarpone i mieszamy do momentu rozpuszczenia się sera. Przykrywamy i wyłączamy.
Pierś z kurczaka mielimy. Cebulkę szatkujemy, podsmażamy na pozostałej oliwie. Dodajemy kurczaka, smażymy mieszając 2-3 minutki, zalewamy winem, dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylię, cukier i odrobinę octu winnego, mieszamy i dusimy kolejne 5 minut. Wyłączamy. Przykrywamy.
Przygotowujemy niskotłuszczowy beszamel według przepisu.
Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki, podobnie jak Edam.
Włączamy piekarnik na 200'C. 
Do naczynia żaroodpornego wlewamy chochlę beszamelu, układamy 2 płaty lasagne, na nie wylewamy kolejną chochlę beszamelu, chochlę sosu mięsnego i przykrywamy kolejnymi dwoma płatami makaronu. Na nie wylewamy chochlę  beszamel'u,  rozkładamy cały szpinak, polewamy beszamelem i układamy porwane dwa plasterki mozzarelli. Przykładamy płatami lasagne, wylewamy beszamel, pozostały sos mięsny, beszamel. (Jeśli jeszcze się nam zmieści możemy ostatnia warstwę podzielić na pół przedzielając dodatkowymi płatami makaronu). Układamy na beszamelu plasterki mozzarelli i na niej plastry Edama. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. wyjmujemy i zostawiamy w formie na 10-15 minut, aby lasagna nam odpoczęła i dobrze się kroiła. Smaczności !!


* sos beszamel robimy dokładnie z proporcji jakie podaje w tym poście - KLIK - a więc z 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 2,5 łyżek wody, 425 ml mleka. 


3 komentarze:

  1. Uwielbiam makarony i sery, ale niestety zawsze starałam się unikać takich dań właśnie dlatego bo są bardzo kaloryczne, ale widzę, że można jeść lasagne i to bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że kawałeczek takiej lasagne można z pewnością :)

      Usuń
  2. Cieszę się, że się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...