Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

13 września 2013

racuszki z jabłkami bez drożdży

RACUSZKI Z JABŁKAMI 

BEZ DROŻDŻY



Na moim stole rzadko królują racuszki z jabłkami, gdyż Mój Małżonek uczulony na jabłka jest. Chociaż je uwielbia ;) A ponieważ ja dobra żona jestem, to ich nie robię, co by go nie kusić.  Robię wtedy, kiedy nie jada z nami obiadu i to w ilości takiej, by zniknęły szybko ;) Bo Smyk miłość do jabłek odziedziczył, na szczęście póki co, nie do alergii. I tak raczę nas takimi racuszkami bez drożdży. Szybkie i cudownie pyszne. Zawsze wychodzą. Polecone przez Domi z bloga Domi w kuchni - dawno kiedyś, chyba zeszłego lata, kiedy byłam ze Smykiem u Rodziców. Wtedy musiałam dorabiać,  bo zniknęły zanim pół rodziny z pracy wróciło ;) A że sezon na jabłka rozpoczęty, zimno za oknem i plucha, to nic tak nie poprawia humoru, jak domowe racuszki z ciepłym mlekiem :) Polecam. 





Składniki : 
  • 2 jabłka 
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko razem należy zmiksować. Gdy masa jest już gładka, dodajemy starte na grubych oczkach obrane jabłka. Wszystko razem mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano - nakładamy łyżką nieduże placuszki.  Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smaczności !! :) 








4 komentarze:

  1. Bardziej to "naleśniki" niż racuszki.....Racuch ma być pulchny i gruby.....a tu.....może i smaczne....ale do racuchów bym tego nie porównał....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panie Adamie racuchy drożdżowe owszem są grube i pulchne. Te nie są na drożdżach, więc nigdy tak wielkie nie urosną. Proszę mi uwierzyć, że wbrew wyglądowi na zdjęciu są one bardzo puszyste, a ich grubość zależy od ilości ciasta, jaką pan nakłada. JA nakładałam bardzo nie duże porcje, a i tak rosną na paleni. Poza tym co region,to inny przepis na racuchy :) Nie zakładajmy, że coś MUSI BYĆ takie i takie - ile podniebień, tyle smaków :) pozdrawiam

      Usuń
    2. Jadłem racuchy w wielu regionach Polski...ale takich płaskich jeszcze nie widziałem :P
      Ale jak Pani pisze....." Nie zakładajmy, że coś MUSI BYĆ takie i takie - ile podniebień, tyle smaków " Najważniejsze by były smaczne :)

      Pozdrawiam

      Usuń
  2. piekne racuszki - nie wszystkie muszą być napompowane jak buły - dla mnie super :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...