PLACUSZKI
Z CUKINII I MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
Kiedyś spotkałam się z opinią, że nie da się zrobić placków z młodych ziemniaków. Używając mieszanki KNORR'a do gotowych placków ziemniaczanych do placków z kabaczków , przeanalizowałam jej skład. I dzisiaj Kochani serwuję Wam naturalne, domowe placki z cukinii i młodych mini ziemniaczków. Pyszne i delikatne. Moje Małe Słońce zjadło ich 6, wiec są ekstra propozycją na Rodzinny Obiad. Zapraszam !
Składniki na kilkanaście małych okrągłych placuszków :
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 7 ziemniaczków małych - takich groszek
- 1 jajo
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mąki pszennej
- łyżeczka sody
- mleko - odrobina
- sól
- pieprz
Ziemniaki, cukinię i cebule, obrane, zetrzeć na tarce lub maszynce na muto - tak, jak na zwykłe placki ziemniaczane. Ja osobiście zrobiłam to w maszynce, gdyż posiadam taką specjalną końcówkę. Odciskamy lekko ręką masę z nadmiaru wody i soków. Następnie dolewamy odrobinę mleka (możemy też przepłukać na koniec maszynkę mlekiem - aby , na pewno, wszystko nam wyszło - ale dopiero po odciśnięciu soków). Dodajemy obie mąki, jajo, sodę, sól i pieprz i mieszamy masę na jednolitą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz - olej, oliwę - kładziemy łyżką małe, okrągłe placuszki i smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Smaczności !!
moje uzależnienie ;)
OdpowiedzUsuńJadłam cukiniowe, pyszne;)
OdpowiedzUsuńTe placuszki muszą być smaczne. Przepis zapisałam. Pozdrawiam:) http://napiecyku.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńtyle mąki do takiej małej ilości ziemniaków Gesslerka by Cię wyśmiała.
OdpowiedzUsuń