Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

11 września 2013

łazanki inaczej - szpinak, schab i mascarpone

ŁAZANKI 

ZE SZPINAKIEM, SCHABEM I MASCARPONE



Łazanki nieco inaczej. Tak naprawdę na początku powstał sos ze szpinaku, schabu i mascarpone. Szukałam makaronu, który najbardziej pasowałby do tego zostawienia. I znalazłam zapomniane pół paczuszki łazanek. Wyszło idealnie. Makaron łazankowy taki nie doceniany, może świetnie współgrać nie tylko z kapustą. W tym wydaniu nabiera zdecydowanie wykwintnego charakteru i pazura. Polecam gorąco ! 



Składniki :
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 300-200 g schabu - mogą być skrawki od kości czy kotletów
  • 3/4 pęczka szpinaku 
  • 1 kopiata łyżka serka mascarpone
  • oliwa z suszonych pomidorów z bazylią
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 100-150 g łazanek



Łazanki ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. 
Schab kroimy w niewielka kostkę. Cebulę dymkę pokroić drobno. Szpinak dobrze wypłukać i pokroić w paski - zaś gałązki bardzo drobno.  
Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę. Posolić i popierzyć. Wrzucić schab. Podsmażać wszystko jakieś 5-8 minut mieszając. Dodać szpinak i dużo gałki muszkatołowej. Kiedy szpinak się zmniejszy, dodać mascarpone wymieszać do momentu rozpuszczenia. Wrzucić ugotowany makaron, wymieszać dokładnie i nakładać :) Smaczności !!! 





5 komentarzy:

  1. super nowa odsłona dla łazanek. dla schabu zresztą także. zdobyłaś moje podniebienie tym daniem ;) a takie zapomniane paczuszki makaronów znajdują się w każdej szafce, nie ma to jak wietrzenie spiżarnianych zapasów :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piszę się na tę wersję łazanek :) Bardzo w moim guście.

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają świetnie , jej już nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam łazanki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie jadłam, ale czuję, że by mi zasmakowały:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...