RACUSZKI Z JABŁKAMI
BEZ DROŻDŻY
Na moim stole rzadko królują racuszki z jabłkami, gdyż Mój Małżonek uczulony na jabłka jest. Chociaż je uwielbia ;) A ponieważ ja dobra żona jestem, to ich nie robię, co by go nie kusić. Robię wtedy, kiedy nie jada z nami obiadu i to w ilości takiej, by zniknęły szybko ;) Bo Smyk miłość do jabłek odziedziczył, na szczęście póki co, nie do alergii. I tak raczę nas takimi racuszkami bez drożdży. Szybkie i cudownie pyszne. Zawsze wychodzą. Polecone przez Domi z bloga Domi w kuchni - dawno kiedyś, chyba zeszłego lata, kiedy byłam ze Smykiem u Rodziców. Wtedy musiałam dorabiać, bo zniknęły zanim pół rodziny z pracy wróciło ;) A że sezon na jabłka rozpoczęty, zimno za oknem i plucha, to nic tak nie poprawia humoru, jak domowe racuszki z ciepłym mlekiem :) Polecam.
Składniki :
- 2 jabłka
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko razem należy zmiksować. Gdy masa jest już gładka, dodajemy starte na grubych oczkach obrane jabłka. Wszystko razem mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano - nakładamy łyżką nieduże placuszki. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smaczności !! :)
Bardziej to "naleśniki" niż racuszki.....Racuch ma być pulchny i gruby.....a tu.....może i smaczne....ale do racuchów bym tego nie porównał....
OdpowiedzUsuńPanie Adamie racuchy drożdżowe owszem są grube i pulchne. Te nie są na drożdżach, więc nigdy tak wielkie nie urosną. Proszę mi uwierzyć, że wbrew wyglądowi na zdjęciu są one bardzo puszyste, a ich grubość zależy od ilości ciasta, jaką pan nakłada. JA nakładałam bardzo nie duże porcje, a i tak rosną na paleni. Poza tym co region,to inny przepis na racuchy :) Nie zakładajmy, że coś MUSI BYĆ takie i takie - ile podniebień, tyle smaków :) pozdrawiam
UsuńJadłem racuchy w wielu regionach Polski...ale takich płaskich jeszcze nie widziałem :P
UsuńAle jak Pani pisze....." Nie zakładajmy, że coś MUSI BYĆ takie i takie - ile podniebień, tyle smaków " Najważniejsze by były smaczne :)
Pozdrawiam
piekne racuszki - nie wszystkie muszą być napompowane jak buły - dla mnie super :)
OdpowiedzUsuńwiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk