Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

1 sierpnia 2012

Muffinkowe szaleństwo trwa - Owsiane muffinki z bananami i czekoladą

OWSIANE MUFFINKI 

Z BANANAMI I CZEKOLADĄ



Jak szaleństwo to szaleństwo. Kiedyś miałam straszną ochotę na muffinki. Wytrwali fani mojego bloga wiedzą, że jak mam ochotę to i północ mi nie straszna. Jednak tym razem ochota przyszła w południe. Były banany i czekolada - hmm...Może Muffinki z bananami i gorzką czekoladą ? Ale ja chcę czegoś innego. Zaczęłam przeglądać wszystkie przepisy na muffinki w domu. Tego brak, tego nie mam...Cholera. A co ja muffinek zrobić nie umiem ??? I zabrałam się do kolejnych kulinarnych rewolucji... . Zainspirowana przepisami stworzyłam takie oto cudo, które Wam prezentuję :) Niestety moje płatki owsiane chyba były lekko solone, bo muffinki wyszły nieco słonawe w smaku, ale mnie to nie przeszkadzało. Nieco przeszkadzało memu Lubemu, ale myślę, że gdyby dodać więcej cukru (z doświadczenia wiem, że to działa) smak byłby wyraźnie słodki. Jaka wersja bardziej Wam pasuje wybierzcie sami. Muffinki idealnie pasują na drugie śniadanko do kawki czy herbatki. To moja kolejna propozycja do Muffinkowej Akcji Domi :) 



Składniki na 12 muffin:
  • 1/3 szklanki płatków owsianych - u mnie błyskawiczne
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki cukru - teraz myślę, że powinno być standardowe 3/4 szklanki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej przesianej
  • 1 banan
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady





Płatki owsiane zmieszać z maślanką i zostawić do czasu, aż namokną. Połamać tabliczkę czekolady na małe kawałki. Mąkę, cukier, sodę, proszek zmieszać w jednej misce. Pokroić banana na plastry, a każdy plasterek na 4 cząstki.
Jajko rozbełtać, dodać do niego płatków z maślanką, olej i ostrożnie dokładnie wszystko wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać tylko do połączenia się w całość ciasta. Wrzucić banana i 3/4 czekolady i zamieszać delikatnie. Nakładać do form muffinkowych po 1- 1,5 łyżki ciasta, a następnie wierzch każdej muffinki posypać jeszcze czekoladą. Piec w temperaturze 180'c na środkowym poziomie piekarnika około 25 minut - dobrze jest zrobić test patyczkowy. Upieczone muffinki odstawić w formach na 5-10 minut, aby ciasto odpoczęło, a następnie studzić na kratce. Smaczności !!! 




6 komentarzy:

  1. Pyszności! Co tu więcej pisać? :) Te babeczki mówią same za siebie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z płatkami owsianymi jeszcze nie piekłam, ale mam wielką ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale, wlasnie zjadlam pierwsza z partii :) oprocz maki pszennej dodalam tez pelnoziarnistej - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis jest super! Trochę zmodyfikowałam, bo nie lubię proszku do pieczenia, więc dałam go mniej. I przeraziło mnie: pół szklanki oleju! Matko! Po co!? Dałam jakąś 1/4 oliwy, mąka tortowa i żytnia. Płatki owsiane górskie + otręby żytnie. Piekłam w kombiwarze. Wyszły naprawdę super! POLECAM!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...