Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

11 maja 2012

powrót w wielkim stylu - szpinakowe szaleństwo na okrągło

NALEŚNIKOWE ROLADKI

ZE SZPINAKIEM

SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM




Tak, jak wspomniałam na facebooku, powracam z szybszym internetem, jakąś taką większą energią i nowymi przepisami. Nowo-starymi powinnam napisać, gdyż troszeczkę zaległości mi się narobiło ;) Roladki szpinakowe, które Wam dzisiaj prezentuję, są świetną alternatywą zarówno na obiad, piknik, jak i na majowe przyjęcie. Szybko się je robi, a doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. W wersji przystawkowej wystarczy je pokroić na mniejsze kawałki i w każdy wbić wykałaczkę. Smakowały zarówno nam, jak i mojemu Malcowi, więc myślę, że zaspokoją każde podniebienie. Ja swoje zrobiłam dzień wcześniej - jednego spałaszowaliśmy z Mężem od razu. Na następny dzień ja odgrzałam naszej Dwójeczce w mikrofali (40 sek przy temp 750 - inaczej ser wypłynie), a Moje Kochanie zjadło na dyżurze na zimno. Ostatniego nikczemnie sama spałaszowałam na zimno na kolację, więc wszystkie wersje podawania są sprawdzone :) Polecam gorąco Może Ktoś z Was szuka inspiracji na majówkowy wypad za miasto ? 


Składniki na około 9 roladek:

ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1,5 szklanki mąki - tyle by ciasto było jak gęsta śmietana.
farsz:
  • opakowanie szpinaku - może być mrożony
  • 5 łyżeczek gałki muszkatołowej
  • oliwa z suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka śmietany
  • pieprz 
  • sól
ponadto:


Zarabiamy ciasto naleśnikowe - do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, proszek do pieczenia, odrobinkę soli, mąkę i ubijamy całość mikserem do momentu, aż ciasto nam zgęstnieje - jeśli jest zbyt rzadkie dokładamy odrobinę mąki. Zostawiamy na jakieś 10 minut do "odpocznięcia" .
W tym czasie zabieramy się za szpinakowy farsz. Na oliwie podsmażamy 1 ząbek czosnku drobniutko pokrojony - nie za długo - inaczej nam zgorzknieje. Wrzucamy szpinak - najlepiej jest rozmrozić go wcześniej - i mieszamy intensywnie. Gdy się nam ładnie połączy z czosnkiem i lekko podgrzeje solimy go, pieprzymy i dodajemy dużo gałki muszkatołowej. Wciskamy drugi ząbek czosnku, dodajemy łyżkę śmietany, mieszamy i podduszamy parę minut ze sobą. Po chwili ściągamy farsz z ognia.
Mieszamy ciasto i na nie wielkiej ilości oleju smażymy naleśniki. Na każdy nakładamy około dwie łyżki szpinaku. Na tym układamy pokrojony w cieniutkie plastry ser żółty. Pomidory suszone, odsączone z oliwy układamy na jednym boku - około 2 -3 na naleśnik - i rolujemy całość, tak aby pomidory były w środku. I gotowe :) Smaczności !!


12 komentarzy:

  1. bardzo fajne, a jak jeszcze z twoimi pomidorami, to jak najbardziej tak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no akurat te były z kupionymi w lidlu bo moje juz sie skonczyły, ale zrobie je też w wersji z moimi, jak nadejdzie sezon pomidorowy - wprosze sie to you i sama ocenisz :)

      Usuń
  2. Jejku, musiały być pyszne! Jeszcze nie próbowałam naleśników ze szpinakiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Kochana to ja odsyłam Cie do mojego zbioru naleśniów ze szpnakiem :) to tylko jedna z wersji - resztę znajdziesz w ksiązce kucharskiej pod etykietką naleśniki :D

      Usuń
  3. Jadłam kiedyś coś podobnego, tylko z łososiem jeszcze. To naprawdę rewelacyjna przekąska na piknik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z łososiem mówisz ...hmm...mniam ...ja z łososem robię zapiekanke we francuskim cieście :) ale naleśniczki :) może spróbuje :)

      Usuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie, fajny pomysł, myślę że posmakuje nawet tym, co nie lubią szpinaku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam taką cichą nadzieję, że przekonam niektórych do Szpinaku :) dzięki :* i witam u siebie :)

      Usuń
  5. Ech, naleśniki- dają nam tyle możliwości! Ja bym do środka podrzuciła jeszcze paluszki krabowe. Robię takie kombinacje bo moje ukochańce nie przepadają za szpinakiem, a to przechodzi bez bólu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hm...ciekawa kombinacja - spróbuję ;) a może zupa brokułowa ze szpinakiem ? ;) nie widać a smaczne - zapraszam do działu zup Aguś :)

      Usuń
  6. Uwielbiam szpinak i wszystko co się z nim wiąże :) Na pewno były przepyszne Twoje roladki :) Pozdrawiam, zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) oj były :)zagląDnę i witam u siebie :)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...