Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

21 stycznia 2012

BISZKOPT jakich mało - sprawdzony przepis Babci w Dniu Babci i MEGA PROŚBA.

Zwracam się do Was z prośbą - ogromniastą :) 12 lutego 2012 roku odbędzie się Zimowe Smakowisko . Wspaniała impreza w Paszkówce, której jednym z organizatorów jest Głębia Smaków. Zgłosiłam swój skromny udział w imprezie. Konkurencja do zakwalifikowania jest bardzo ostra - wszystkich Sympatyków i Czytelników mojego bloga zapraszam i proszę o oddanie głosu - czyli polubienie mojego komentarza dostępnego pod tym linkiem  - wszystko po to bym mogła zmierzyć się z profesjonalną kuchnią Pałacu. Głosy mozna oddawac do niedzieli włącznie. Liczę na Was. Z góry dziękuję za oddane głosy i zapraszam gorąco na Imprezę i mam nadzieję smakowanie moich specjałów :)

A teraz zapraszam na :

BISZKOPT BABCI IRUSI
WERSJA PODSTAWOWA



Biszkopt, który zawsze się udaje. Robiłam mnóstwo biszkoptów - ale z przepisu mojej ukochanej nieżyjącej już Babuni zawsze się udaje.To moja spuścizna, którą pielęgnuję. Dziś w dniu Babci składam Jej swój mały hołd.  Podaję wersję podstawową na dużą tortownicę. 

Składniki:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szklanka mąki krupczatki
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej 
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru waniliowego

Żółtka oddzielamy od białek - zostawiając je sobie pojedynczo w skorupkach - to nam ułatwi pracę. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do osobnej miski. Z białek ubijamy pianę, dodając szczyptę soli. Do niej, nadal ubijając, dodajemy stopniowo na przemian cukier z żółtkami (po jednym). Ubijamy do momentu, aż po masie można pisać mikserem (ręcznym) - czyli kiedy mikser zostawia nam taką śliczną falbankę z masy. Ponadto masa musi być biała - baardzo jasna - to uwaga dla wzrokowców i posiadających foodprocesory ;) Kiedy to nastąpi, wyłączamy mikser, i dodajemy delikatnie po trochu mąki, mieszając drewnianą łyżką lub łopatką tylko W JEDNĄ STRONĘ. Inaczej ciasto i piana nam siądzie. Trzeba to robić delikatnie, ale dokładnie - inaczej po upieczeniu nie wymieszana mąka zostanie nam w cieście. Ciasto wlewamy do wyłożonej pergaminem formy i wkładamy do nagrzanego na 180'c-200'c piekarnika. Ja nagrzewam swój do 200'c, a zaraz po włożeniu  ciasta zmniejszam temperaturę do 190'c. Pieczemy pół godziny pod ŻADNYM POZOREM NIE OTWIERAJĄC PIEKARNIKA przez CAŁE PÓŁGODZINY. Inaczej ciasto nam siądzie. Po półgodzinie sprawdzamy testem patyczkowym czy ciasto jest upieczone. 
Biszkopt zostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia. 

Smaczności :)))

8 komentarzy:

  1. nie ma to jak sprawdzony przepis na biszkopt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biszkopt babuni na jej święto:)
    Głos oddany:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Hi there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures
    aren't loading properly. I'm not sure why but I think its a linking issue. I've tried it in two different web browsers and both show the same results.
    Feel free to surf my weblog physical therapist 10310

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi, I don't know why the images can't load fast enough and correctly. I'll try to find the error and ask my husband why this is happening. Thanks for the info, I greet and welcome each other to pieces :)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...