Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

27 lipca 2014

Fioletowa sałatka z koniczyną i lawendą

FIOLETOWA SAŁATKA
 Z KWIATAMI ŁĄKI



Mało kto zdaje sobie sprawę, że koniczyna jest jadalna.  Zarówno jej młode liście, jak i kwiaty. Można przyrządzić z niej pyszny napar, ale i z powodzeniem dodać ja do sałatki. Dzisiaj troszeczkę inna, ale pyszna propozycja. Polecam spróbować, szczególnie tym, którzy polnych kwiatów nigdy jeszcze nie próbowali:) Zwłaszcza, że jeszcze są miejsca, gdzie koniczyna kwitnie. Podkreślona smakiem winogron, lawendy i granatu naprawdę smakuje super. Zapraszam ! 


Składniki:
  • czerwonofioletowa strzępiasta sałata
  • 1 czerwona cebula
  • 10 ciemnych winogron
  • liście czerwonej bazylii
  • kwiaty i młode liście koniczyny łąkowej 
  • kilka kwiatów lawendy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy granatu
  • sok z 1/4 cytryny
  • pieprz
  • sól
  • szczypta cukru

Sałatę rwiemy w palcach. Na nią wrzucamy poszatkowaną w piórka cebulę, młode liście koniczyny, i pokrojone na połówki winogrona. Przygotowujemy dresing z oliwy, obu soków, pieprzu, cukru, soli i rozdrobnionych w palcach kwiatach lawendy i bazylii. Polewamy sałatkę, posypujemy kwiatami koniczyny. Smaczności!


1 komentarz:

  1. Wkrótce będziemy znów jeść kwiatki! :) Aż dziw bierze, że ludzie tego nie jedzą. Koniczyna jest słodka, pyszna i zdrowa. Podobnie jak stokrotki...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...