Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

24 listopada 2014

słonecznikowiec - ciasto marzeń

SŁONECZNIKOWIEC



Jadłam to ciasto raz. I się w nim zakochałam. Ale nigdzie nie mogłam dostać przepisu. Kiedy więc zobaczyłam przepis u Kingi na Latosiowym-domie, zrobiłam go jeszcze zanim przepis ostygł;) No karmiąca  matka też ma własne zachcianki po północy ;) Wprawdzie na małej prostokątnej blaszce, zamiast razowej dałam pszenną mąkę i jedynie jogurt grecki znalazłam w lodówce,  ale wyszedł BOMBOWY!! :) UWIELBIAM GO! Na pewno zagości na mym stole w czasie Świąt, nie wiem tylko z jakiej okazji, bo u mnie Święta będą trwać z kilkudniowymi przerwami na przygotowanie, aż do 6 grudnia :) Roboty z nim tyle co nic, więc i Wam szczerze polecam. Zapraszam. 
Przepis cytuję za autorką. 

Składniki : (na blaszkę kwadrat)
Ciasto
  • 1 szklanka mąki żytniej/ pszennej
  • 1/2 szklanki kukurydzianej
  • 2 łyżki ciemnego kakao-prawdziwego
  • 1/3 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 50 g jogurtu naturalnego (ok. 2 łyżki) - ja dałam 2 łyżki jogurtu greckiego
Masa słonecznikowa:
  • 150 g ziarna słonecznika
  • 3 czubate łyżki miodu (lub 100 g cukru)
  • 50 g masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego - u mnie grecki

Mąki przesiewamy i mieszamy ze sobą dodając kakao, sodę oczyszczona i cukier.
Suche składniki zagniatamy z masłem na jednolitą masę na koniec dodając jogurt naturalny oraz całe jajko. Ciasto jest dość lepiące i nie odchodzi od rąk. 
Wkładamy je do lodówki na 30-40 minut, aby konsystencja nabrała zwartości.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.
Wierzch wyrównujemy.
Pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach (piekarnik ma być już rozgrzany, jak wkładamy ciasto - piekłam tą część na termoobiegu).
W tym czasie robimy masę na wierzch:
Do garnka wrzucamy masło i miód, mieszamy, dodajmy słonecznik i jogurt naturalny. Podgrzewamy, aż połączą nam się składniki.
Gotową masę wylewamy na wierzch podpieczonego ciasta.
Pieczemy dalej około 20 minut, aż słonecznik nam się zarumieni. Ja piekłam góra-dół. 
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Smaczności!


7 komentarzy:

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...