Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

6 sierpnia 2014

Klasyczne grzanki do zup i sałatek

KLASYCZNE GRZANKI
DO ZUP I SAŁATEK


Dziś przepis z serii domowo, klasycznie i tanio. Można kupować gotowce do zup kremów, tylko po co. Skoro zrobienie takich grzanek zajmuje dosłownie 10 minut, a więc można je zrobić w czasie, kiedy zupa nam się gotuje. Smakują idealnie również do sałatek. Jest to też doskonały sposób na zutylizowanie czerstwego pieczywa czy bułek. Klasyczne grzanki czyli przepis z serii kulinarne abc. Zapraszam ! 




Składniki:
  • 1 bułka lub 3-4 kromki chleba - może być czerstwy, doskonale sprawdza się także tostowy
  • oliwa z oliwek

Pieczywo kroimy w niewielką kosteczkę - wielkość dostosowujemy do swoich upodobań. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojony chleb/bułkę. Smażymy na średnim ogniu, ciągle potrząsając energicznie patelnią, by grzanki nam się nie przypaliły. Możemy używać do tego również drewnianej łyżki.  Gdyby okazało się, że bułka bardzo wchłonęła oliwę , możemy polać nią delikatnie jeszcze grzanki po wierzchu. Zrumienione zrzucamy z patelni i podajemy. Smaczności !! 


4 komentarze:

  1. A ze zgniecionym czosnkiem smakują jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale to wtedy są czosnkowe :) a mi nie z każda zupą grają takie :) i Kazio nie lubi :)

      Usuń
  2. Ja robię inaczej np. z chlebka tosyowego.
    Doprawiam solą, czosnkiem, papryką slodką i zapiekam.
    Bez oliwy, nie lubię tłstych i do piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalko ja takie suche tez jadam :) ale jakoś z oliwą bardziej mi smakują ;) i staram się ich po prostu w niej nie topić :)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...