Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

13 czerwca 2012

Przekąska kibica...Kardamonowe kęski w oryginalnej panierce :)

KARDAMONOWE KĘSKI 

W JOGURTOWEJ PANIERCE  Z KRAKERSÓW I ORZESZKÓW



Postanowiłam wystartować... . Kto nie ryzykuje, ten nie ma. Przyznaję, że chęć udziału w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku miałam już w zeszłym roku. Ale chyba zabrakło odwagi. W tym miałam milion pomysłów na poprzednie zadania. Zabrakło czasu i ...czasu ;) Tak to jest z Młodymi Mamami...mam nadzieję :) Jednak Euro zobowiązuje. No i odwiedziny Siostrzyczki :) A dla Niej nie łatwo się gotuje - zdrowo i smacznie to podstawa. Więc dostałam weny. Wyszło pyszne danie - idealna przekąska dla Kibiców. My wprawdzie schrupaliśmy je na obiad z pieczonymi młodymi ziemniaczkami, ale na następny dzień idealnie sprawdziły się do piwka :) 
Coś dla tych, którzy lubią kurczaka, ale znudził im się tradycyjnie grillowany lub smażony. Efekt nawet mnie zaskoczył :) Sekret ? Posmak cytrynowo-eukaliptusowy. Jak uzyskany? Zielony Kardamon :) Polecam gorąco!!



Składniki: na około 4-6 osób

  • 1 podwójna pierś z kurczaka - około 700g
  • obfita ilość sosu sojowego ciemnego - jakieś 5-6 łyżek
  • świeżo mielony pierz kolorowy i sól 
  • 100-150g serowych krakersów - 3 garście
  • 4 garście orzeszków ziemnych lekko solonych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła - może być odrobinę solone Lurpak 
  • 2 jaja
  • 7 ziaren zielonego kardamonu
  • 75 g jogurtu naturalnego


Pierś z kurczaka myjemy, wycinamy ewentualne kostki, kroimy w grubą kostkę - odrobinę większą niż gulaszowa - wrzucamy do miski. Obficie polewamy sosem sojowym i przyprawiamy pieprzem kolorowym i solą. Zostawiamy na jakieś pół godziny do godziny. 
W tym czasie zabieramy się za przygotowanie panierki. 


W osobnej misce rozbełtujemy dwa jajka i dodajemy do nich jogurt. Mieszamy razem. 



W moździeżu rozgniatamy ziarna kardamonu. Wyciągamy same ziarenka. Łupiny odrzucamy.
A ziarna rozcieramy na drobno i dodajemy do sosu jajeczno - jogurtowego, mieszamy całość. 






Serowe krakersy - te podłużne - rozdrabniamy; orzeszki siekamy dość grubo. 
Masło stapiamy, dodajemy dwie łyżki oliwy. Płaskie żaroodporne naczynie smarujemy przygotowanym tłuszczem. 











Pojedyncze kęski lekko rozbijamy lub rozgniatamy wałkiem do mięsa, jak małe kotleciki. Każdy maczamy w sosie i obtaczamy w orzeszkach i krakersach. Układamy w naczyniu ciasno obok siebie.  







Piec rozgrzewamy do 180'c. Wstawiamy kęski wysoko w piekarniku na około 15-20 minut. Sprawdzamy po 15 minutach - czy po nabiciu widelcem, zniknął różowy kolor.  Jeśli tak - wyciągamy - kurczak wtedy jest idealny. Można w trakcie pieczenia psiknąć odrobiną wody do środka piekarnika, by danie nie wyschło. Podajemy z ziemniaczkami lub z różnego rodzaju ostrymi sosami, marynowaną papryczką chili. Smaczności :) !!






Jeśli przepis Ci się podoba bardzo proszę o głos w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2012 :) Link poniżej :) Z góry dziękuję :) I życzę smacznego !!! :D 



2 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...