Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

14 maja 2013

mleczne ciasteczka Mojego Małego Kucharza

MLECZNE CIASTECZKA




Miękkie i delikatne. Rozpływające się w ustach. Efekt połączenia mojego doświadczenia cukierniczego i usilnych domagań się Małego Kucharza, ze ma być "mlećko i tczy szklanki moki !" :) Idealne do kawy, szklanki mleka, herbatki lub jako piknikowa zakąska. Znikają z talerza, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.  Moje Mleczne Ciasteczka. Poezja Smaku.


Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1,5-2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego - 1 duże opakowanie
  • 2 szklanki mleka - u mnie 3,5%
  • 1/4 kostki margaryny
  • pół kostki masła
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia







Nagrzać piekarnik do 200'c. 
Masło i margarynę zetrzeć na tarce do miski na grubych oczkach jarzynowych. Można tez pokroić bardzo drobno nożem, ale wtedy, będziemy musieli dłużej je zgniatać w dłoniach.  Przesiać na nie obie mąki, dodać jaja, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, zalać mlekiem i zagniatać ręką do momentu, aż ciasto będzie kleistą, jedną masą, a pod palcami nie będziemy czuć grubych grudek masła i margaryny. Na koniec można całość przemieszać dla pewności łyżką. Takie ciasto można włożyć do maszynki do ciastek. Ponieważ ja takowej nie posiadam, a mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa, dlatego na wyłożoną pergaminem do pieczenia blachę układałam w dość dużej odległości łyżką placki ciasta. Ciasteczka lekko rosną do góry i na boki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200'c i pieczemy ok. 20 minut. Cudownie smakują, gdy tylko lekko ostygną :) Smaczności ! 







6 komentarzy:

  1. wyglądają świetnie, nic tylko brać i chrupać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione ! Obowiązkowo ze szklanką mleka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mleczne chrupaczki idealne do porannej kawusi, podkradam kilka i zmykam :) Pozdrawiam Viola

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają super (na zdjęciu) Idę je robić tylko mam pytanie!! Czy muszę dodawać mąkę krupczatkę ? A jak bym dodała 4 szklanki mąki tortowej? I 4 łyżki margaryny i masła? Proszę o natychmiastową odpowiedź !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myslę, że też wyjdą tylko mniej kruche - krupczatka zawsze nadaje kruchości ciasteczkom...niestety choroba nie pozwala wchodzić non stop na bloga...mam nadzieję że wyszły

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...