Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

10 stycznia 2013

Lasagne serowa z sosem pomidorowym z suszonych pomidorow i lekkim beszamelem

LASAGNE TRZY SERY 

Z SOSEM POMIDOROWYM Z SUSZONYCH POMIDORÓW 

I NISKOTŁUSZCZOWYM BESZAMELEM



Dzisiaj pochwała kuchni włoskiej. To nie jest danie dla tych, którzy są na diecie. To danie dla tych, którzy kochają ser, makaron i pomidory. I którzy akurat nie chcą, nie mogą lub nie mają ochoty jeść mięsnej lazanii. To bomba kaloryczna. Ale, jak na bombę kaloryczną przystało, jest mega smaczna i chce się jej więcej i więcej. Bo jeśli tworzę coś, co ma być "serowe", to z założenia ma to w sobie dużoooo sera :) Lazania powstała w piątek. W sobotę nie było po niej śladu. Wyszła typowo po włosku...czyli pysznie ;) Ponieważ wiedziałam ile ładuję w nią kalorii ,postanowiłam odciążyć ją nieco (taka forma uspokojenia sumienia i moich bioder), robiąc do niej pseudo beszamel z książki Dania Niskotłuszczowe. Sos okazał się strzałem w dziesiątkę i z pewnością wykorzystam go jeszcze nie raz. Kiedyś podam przepis na niego także w osobnym poście, byście nie musieli potem zastanawiać się , w której to lazanii się znajdował ;) 
Polecam gorąco całe danie - sos pomidorowy z suszonych pomidorów to również mój autorski wynalazek - jak dla mnie idealny. Zapraszam! 


Składniki:
sos pomidorowy:
  • większy słoiczek lub półtora mniejszego słoiczka pomidorów suszonych w oliwie - ja użyłam swoich domowych suszonych pomidorów z bazylią i oregano oraz resztkę oliwy z pomidorów suszonych z kaparami (kilka kaparów tez tam było ;) ) 
  • jedna mała cebula
  • pół kieliszka czerwonego wina - u mnie półsłodkie 
  • koncentrat pomidorowy - u mnie słoiczek domowego - jakieś 70-80 ml
  • pieprz
  • sól 
  • bazylia i oregano
  • ewentualnie ząbek czosnku i kilka kaparów - ja nie dodawałam bo mam w pomidorach
niskotłuszczowy sos beszamel:
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • ok.1,5 - 2 łyżki zimnej ! wody
  • 500 ml mleka 
  • dużo pierzu soli i gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cukru
ponadto :
  • 9-12 płatów makaronu typu lasagne - to zależy ile Wam wejdzie na naczynie
  • 100 g wędzonego sera żółtego - u mnie Rolada Ustrzycka
  • 100 g  sera żółtego - u mnie Morski
  • 100 g parmezanu lub Coreggio -  tak jak u mnie 

Najpierw zabieramy się za sos pomidorowy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na połowie oliwy z suszonych pomidorów - wlewamy oliwę razem z ziołami, czosnkiem czy nawet kaparami. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, przecier pomidorowy, podlewamy całość winem i dusimy 2-3 minuty, pod przykryciem. Następnie sos doprawiamy i blenderujemy. Zagotowujemy i zestawiamy z palnika. 
Czas na sos beszamel. Najpierw 3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w półtorej - dwóch łyżeczkach zimnej wody tworząc pastę. Ilość wody należy regulować samodzielnie. Ma być twarda pasta, łatwa do nabierania łyżką, ale nie lejąca. 
Następnie  2 łyżki takiej twardej pasty rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka na lejącą pastę ;) Resztę mleka należy wlać do garnka i rozmieszać w nim nasz zagęstnik. Ciągle mieszając gotować przez 2-3 minuty, aż mleko zgęstnieje. Gdyby był z tym problem, trzeba jeszcze troszkę pasty z mąki ziemniaczanej rozpuścić w odrobince zimnej wody i dodać do mleka. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, obficie solimy, pieprzymy i dodajemy dużo gałki muszkatołowej. Próbujemy - jeśli jest ok - zdejmujemy z palnika. 
Wszystkie trzy rodzaje sera ścieramy na tarce. Łączymy ze sobą 100 g Morskiego, 80 g wędzonego i 80 g Corregio w jednej misce. Zaś po 20 g Coreggio i wędzonego w drugiej. 

Na naczynie żaroodporne wylewamy chochlę sosu beszamel. Układamy na nim pierwszą warstwę płatów lasagne (ja używam takich, których nie trzeba wcześniej gotować), polewamy sosem pomidorowym, posypujemy mieszanka 3 serów, polewamy odrobiną beszamel'a i znów układamy płaty lazanii. Czynimy tak do momentu wykorzystania przez nas sosu pomidorowego i mieszanki 3 serów. Następnie ostatnie płaty lasagne polewamy obficie resztą beszamel'a i posypujemy mieszanką  serów Corregio i wędzonego. 


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200'c i pieczemy ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i dajemy lasagne odpocząć przed podaniem jakieś 10 minut, by sery się dobrze związały, a lazania dała się łatwo kroić. Smaczności ! 


3 komentarze:

  1. Uwielbiam lasagne,:)
    Pięknie wyszła
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Niskotłuszczowy beszamel przemawia do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziekuję za książeczkę! Doszła :)
    A lasagne grzechu warta :)!
    pozdrawiam,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...