Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

5 kwietnia 2013

Babka czekoladowa mojej Babci

BABKA CZEKOLADOWA 

BABCI ZOSI



Dzisiaj ostatni raz zanudzę Was wielkanocnymi smakołykami ;) Jest to przepis na Czekoladową Babkę Mojej Babci Zosi. Zapisuje go, gdyż w sławnym już zeszyciku Babuni zapisała Ona tylko listę składników na ową babę ;) No cóż, jak wiadomo wszystkie Babcie przepisy mają w jednym palcu. Dawniej nawet bym się za przepis nie chwyciła, ale, że już co nieco o kuchni wiem, i coś jeszcze pamiętam z tego co mi Babcia opowiadała o robieniu ciast... poszłam na głęboka wodę. Babka wyszła pyszna, pisakowa i czekoladowa :)
Smakiem prawie idealnie przypomina babę Babci, więc cala moja Rodzina usatysfakcjonowana była. W obu naszych rodzinnych domach zniknęła błyskawicznie, więc przepis wart jest przekazania dalej. Przy okazji bardzo przepraszam moja kuzynkę Haneczkę, że wcześniej nie byłam wstanie podzielić się tym przepisem - Haniu wybacz - dopadło nas choróbsko i czasu brakowało na wszystko! A sama babkę robi się szybko, łatwo i przyjemnie :) I myślę, że w formie keksowej można zajadać się nią nie tylko od święta ;) 

Składniki :
  • 1/2 kg mąki pszennej - u mnie tortowa
  • 4 jaja
  • 1 kostka margaryny
  • 30 dkg cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia - ja dałam łyżeczkę
  • trochę kakao - u mnie dwie łyżki

Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka schować do lodówki. Kostkę margaryny utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powinna zrobić się lekko biała. Dodawać po żółtku nadal ucierając. Kiedy uzyskamy dobrze utartą jednolitą masę, nadal ucierając, dodawać po trochę mąki z proszkiem na przemian z mlekiem, aż do wyczerpania się składników. Jeśli będziemy robić to mikserem, zmniejszyć obroty na minimum ! Inaczej załatwicie sobie mikser, jak ja... . Pod koniec ucierania dodać kakao. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie, mieszając drewnianą łyżką (w jedną stronę, wtedy piana nie opadnie), połączyć z ciastem. Przelać je do formy i piec w 190 - 200'c ok.40-50 minut. Przed wyjęciem zrobić test patyczkowy. Po ostudzeniu wyjąć z formy i oblać wybraną polewą czekoladową. Ja akurat użyłam w tym roku gotowej :) Smaczności !  



 Na pierwszym planie widać piaskowe muffinki, które w tym roku stały się babeczką do koszyczka i babeczkami prezencikami - z gałązką bukszpanu, zapakowane w celofan,  ślicznie prezentowały się w małych łapkach Smyka :) Przepis postaram się podać niebawem :) 

10 komentarzy:

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...