Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

12 lutego 2013

moje choco cake bez ucierania czyli pyszne i piekielnie czekoladowe ciasto dla leniwych :)

MOJE 

CHOCO CAKE Z NUTELLĄ

DLA LENIWYCH 




Dzisiaj ciasto marzeń. Zainspirował mnie choco cake Nigelli. Tylko, że do jej ciasta trzeba było wyciągać mikser... . A Komu by się chciało w leniwe przedpołudnie, po nie przespanej prawie nocy, kiedy koniecznie musicie zjeść coś czekoladowego do kawy ?  Początkowo miały być muffinki..Ale nie były. I dzięki Ci Panie za to moje lenistwo. Wyszło mi najlepsze ciasto czekoladowe , jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Najcudowniejsze w nim jest to, że oprócz tego że jest cudownie wilgotne i mega czekoladowe, jest idealnie proste i KAŻDY może je zrobić. Do tego z każdym dniem stawało się coraz lepsze. Przykryłam je jedynie dużą pokrywką ze stali, i trzymałam w temperaturze pokojowej. To moja pierwsza propozycja dla Was na tego roczne Walentynki. Możecie zrobić spokojnie to ciasto dzień wcześniej i na śniadanie podać z przepyszną kawą do łóżka Ukochanej Osobie. Albo podać jako deser do Walentynkowej kolacji ... :) I Kochani Panowie...nawet Ci, którzy nie pieką, to ciasto na pewno i Wam się uda...A przecież przez żołądek do serca prawda? Zapewniam Was, że każda Kobieta będzie jadła je Wam z ręki...Wszak Czekolada to najstarszy afrodyzjak... :) I która z Nas jej nie kocha...choć ciut ciut ;) ? 



Składniki na formę o średnicy 22 cm - u mnie silikonowa- : 
  • 1 mleczna czekolada - 100 g 
  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 5 kopiatych łyżek gorzkiego kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jaja
  • pół słoiczka Nutelli lub innego dobrego kremu czekoladowego - ja akurat tyle miałam, ale w wypasionej wersji możecie dodać 3/4 słoiczka

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić wraz z margaryną cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dolać ZIMNE mleko, pomieszać i zostawić. 
W misce przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier - pomieszać i zostawić. 
Do masy czekoladowej dodać 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, wbić dwa jaja - wymieszać na gładką masę trzepaczką do jajek. 
Do suchych składników wlać mokre i wymieszać je tylko do połączenia się składników - dokładnie tak, jak ciasto na muffinki. 
Do formy wlać połowę ciasta. Na nią łyżeczką nakładać w niewielkich odstępach "kulki" Nutelli, tak by pokryły całe ciasto - można je zakręcać w niewielkie esy floresy ;). Na Nutellę wyłożyć resztę ciasta i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180'c na około 30 minut. Przed wyjęciem wykonać test patyczkowy. Po lekkim ostudzeniu (20-30 minutach) wyjąć z formy i ułożyć na paterze lub talerzu. Posypać z wierzchu cukrem pudrem. Przechowywać w temperaturze pokojowej przykryte pół okrągłą pokrywką lub miską. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, ale ciężko nie spróbować jeszcze lekko ciepłego ;) Smaczności !! 


Walentynki 2013 - czym to się je?

12 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasta czekoladowe, bardzo smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada... mmm :) W sam raz dla mnie :) Pozwolę się poczęstować :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko, będę musiała spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam....tak mi pachnie, muszę jednak poczekać na męża bo to dla niego z okazji Walentynek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) czekam na relację jak smakowało Wam obojgu :) i udanego wieczoru :)

      Usuń
    2. Pychota, dzięki za pomysł. Również życzę miłego wieczorku

      Usuń
  5. Musiało smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanko: nutella słoik o jakiej pojemności 350g czy 650g ??
    Baśka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu ten słoiczek ala szklanka to jest chyba 350g ;) ale jak dasz wiecej nic sie nie stanie :) pozdrawiam ciepło

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...