Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

22 maja 2013

proste kruche ciasteczka - czyli idealne kruche ciasto

PROSTE 

KRUCHE CIASTECZKA



Znalazłam patent na ciasto kruche. Mój własny. Ciasteczka z tego przepisu wyszły idealne. Dokładnie takie, jak lubię i jak pamiętam z domu. Trochę doświadczenia, kilkanaście prób udanych i mniej udanych i wreszcie finał. Takie ciasto idealnie nadaje się też na wszelkie tarty słodkie. Ponieważ doszłam wreszcie do czegoś, co mogę nazwać sednem, dziele się przepisem z Wami. Ciasteczka robił ze mną Nasz Smyk, wiec można rzecz, że są dziecinnie łatwe ;) 


Składniki:
  • 1 szklanka maki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/4 kostki masła
  • 1 jajo
  • szczypta sody oczyszczonej - ok. pół łyżeczki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • pół szklanki cukru

Ciasto zagniatamy bardzo szybko. Do momentu, aż nam się skleją w całość kawałeczki, które powstaną na początku. I tylko do tego momentu. Jeśli będziemy ciasto zbyt długo ugniatać, zamiast kruchego, wyjdzie nam twardy zakalec. Formujemy kule, obtaczamy w aluminiowa folię i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy na mniej więcej 2 cm. Literatką lub małą szklanką wykrawamy kółka. Możemy zrobić wzorek na wierzchu nożem lub widelcem. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego na 200'c piekarnika na ok. 20 minut. Smaczności !! :) 





13 komentarzy:

  1. Rzeczywiście szybko i prosto! Zdolnego masz Maluszka :) Pozdrawiam ciepluchno Viola :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast maki krupczatki mogę dać zwykłą pszenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można dodac zwykłą mąkę pszenną - ale polecam tortową czyli 450 :) cięższe mąki nie sa wskazane przy kruchym cieście. Najlżejsza mąka krupczaka sprawia, że kruche ciasto jest naprawdę bardzo kruche pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Czy zamiast 1/4 masła można dać 100 g margaryny ? Czy to coś zmieni w smaku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/4 kostki masła to około 50 g ;) wystarczy zamienić na 50 g margaryny :) nie powinno nic zmienić w smaku - ważne by zachować proporcje - ja czasami robie z margaryna czasem z masłem - zależy co mam w lodówc akurat ;)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. [P] Czy jeżeli dam tylko krupczatkę i margarynę i nie dam smietany coś się stanie? ;) -Marta z Pomorza :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic się nie stanie :) ciasto wyjdzie bardziej kruche :)

      Usuń
  6. Przepis beznadziejny, nic się nie klei. Już nigdy nie skorzystam, ale mam nadzieję, że innym pójdzie lepiej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto kruche potrzebuje odrobiny wprawy :) Wiem coś o tym, bo na blogu można łatwo prześledzić moje "wypociny": z kruchym ciatesm. jeśli się nie klei trzeba dodać odrobinę więcej śmietany - i ciut dłużej wyrabiać. Ciasto kruche nie ma być jednolite - ma się tylko połączyć - te kruche odpadające kawałeczki - dzięki temu, że wstawimy je do lodówki lub zamrażalki, powinno się ładnie połączyć w całość pod wpływem margaryny - jeśłi zbyt długo wyrabiamy margaryna sie nam roztapia w rekach i ciasto się z kolei za bardzo klei :) Troszeczkę cierpliwości i na pewno wyjdzie. pozdrawiam

      Usuń
  7. Dziś wypróbowałam przepis i jest rewelacyjny. Faktycznie prosty, a ciastka wyszły pyszne. Muszę tylko pamiętać, żeby je piec na górnych poziomach piekarnika, bo niżej spód szybciej się piecze i troszkę się przypaliły. Pozdrawiam, Ela ze Szczecina:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...