NISKOTŁUSZCZOWY
SOS BESZAMEL
Obiecałam - słowa dotrzymuje. Póki pamiętam ;) Przepis pochodzi z książki Dania Niskotłuszczowe. Podaję oryginalny przepis za książką z dania Lasagne z Indykiem. Jednak jest to przepis bazowy i spokojnie możecie go wykorzystać, odpowiednio kontrolując proporcje, w zależności od potrzeb Waszego dania : lasagne, zapiekanych warzyw czy innych pyszności ukrywanych pod klasycznym beszamelem :) Książka podaje przepis na tzw zagęstnik do sosów, który, akurat tutaj, jest w zasadzie bazą tego beszamel'a, dlatego podaję oba przepisy razem. Serdecznie polecam - jak pisałam przy okazji Serowej Lasagne - na pewno wykorzystam go jeszcze nie raz do innych pyszności - smakiem niewiele odbiega od oryginału - ja dodatkowo wzbogaciłam go ziołami i przyprawami, które moim zdaniem i zdaniem Kuchni Polskiej w beszamelu obowiązkowo znaleźć się muszą. Zapraszam !
Zagęstnik :
Jedną część mąki ziemniaczanej dokładnie rozprowadzić w 1 1/2 części zimnej wody. Konsystencja to twarda i gęsta pasta, a w zasadzie prawie zmoczona mąka.
Niskotłuszczowy beszamel:
Składniki :
- 1, 5 łyżki zagęstnika
- 425 ml chudego mleka
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- łyżeczka cukru
Zagęstnik rozmieszać z niewielką ilością mleka na pastę. Resztę mleka wlać do garnka i wmieszać do niego rozprowadzony zagęstnik. Ciągle mieszając, gotować przez 2-3 minuty, aż mleko zgęstnieje. Gdyby był z tym problem, trzeba jeszcze troszkę zagęstnika rozpuścić w odrobince zimnej wody i dodać do mleka. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, obficie solimy, pieprzymy i dodajemy dużo gałki muszkatołowej. Próbujemy - jeśli jest ok - zdejmujemy z palnika. I gotowe ! :) Smaczności !!
Całkiem ciekawa alternatywa dla beszamelu ;) Czasem dobrze trochę odchudzić danie.
OdpowiedzUsuńbardzo dobry sposób, już od jakiegoś czasu główkowałam jak odchudzić ten sos:)
OdpowiedzUsuń