LEMONIADA
Z MIĘTOWYM CUKREM
Kiedy robiłam tą lemoniadę, nie sadziłam, że będzie tak pięknie wyglądać i tak wyśmienicie smakować. Zniknęła błyskawicznie. Miętowy cukier sprawił, że pływające w niej drobinki mięty podkreślały smak cytryny w naprawdę wyraźny sposób - zdecydowanie bardziej, niż jej same listki. Zaś wyglądem zaczęła przypominać mohito ;) Myślę, że świetnie może byc świetna baza do tego drinku. wiem, ze robi się go oryginalnie z limonki, ale myślę, że na Rodzinne przyjęcie świetnie się nadaje. Dla Dzieci i Zmotoryzowanych bez rumu, zaś dla smakoszy z wkładka z rumu :) Polecam gorąco szczególnie w nadchodzący letni czas.
Składniki na ok. 2 litry:
- 2 litry przegotowanej chłodnej wody
- 3-4 łyżki cukru miętowego
- sok z całej cytryny
- 5 łyżek zwykłego cukru
- pół łyżeczki kwasku cytrynowego
Do dzbanka wlać wodę, dodać oba cukry, kwasek i wyciśnięty sok z całej cytryny. dobrze wymieszać, tak aby cukry się rozpuściły. Schłodzić. Podawać z lodem, plasterkiem cytryny i listkiem mięty do dekoracji :) Smaczności !!
super pomysł:) na pewno bardzo ożeźwiające:)
OdpowiedzUsuń