SAŁATKA GRILLOWA
Z CUKREM MIETOWYM
Doskonale wiem, że nie powinno się łączyć ogórka i pomidora w sałatce. Podobno i ze względów zdrowotnych i ze względów smakowych. Jednak tradycja łączenia tych dwóch warzyw, a w zasadzie owoców, w naszym kraju jest tak duża, ze i ja jej ulegam. Po prostu naprawdę lubię połączenie pomidora i ogórka. Myślę, że nie ma nic złego w takim zestawieniu, zwłaszcza, jeśli sałatka od razu ląduje na stole i oba warzywka nie puszczą jeszcze za bardzo swoich soków. Wtedy możemy delektować się soczystością obu i smakiem dressingu, bez obawy o zbyt dużą ilość pływającej nam części na talerzu.
Dzisiaj proponuję Wam sałatkę, która ma w sobie klasyczne polskie zestawienie, jakimi raczymy się od lat w letnie dni. Do klasyki dodałam nowatorstwo w postaci dressingu : sok z granatu, oliwa, olej lniany, cukier miętowy i...efekt piorunujący - niby ta sama sałatka, a Synuś zjadł trzy dokładki ;) Polecam gorąco, szczególnie Mamą niejadków warzywnych, choć ja na szczęście do nich nie należę :) Sałatka doskonale komponuje się z rybami, mięsem i kiełbaskami z grilla właśnie za sprawą mięty :)
Składniki:
- 1 pomidor
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 papryka - u mnie zielono żółta
- 3 cebulki dymki wraz z zieloną częścią
- 1,5 łyżeczki cukru miętowego
- pół łyżeczki zwykłego cukru
- 5 łyżek soku z granatu nie słodzonego
- pieprz
- sól
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju lnianego
Warzywa myjemy. Kroimy w małą kostkę. Dymkę w całości kroimy do sałatki. Mieszamy całość. W osobnym kubeczku robimy dressing - dodajemy sok z granatu, oliwę, olej lniany, pieprz i sól oraz pół łyżeczki ZWYKŁEGO cukru. Wszystko razem mieszamy i polewamy nim sałatkę. Na koniec posypujemy sałatkę miętowym cukrem, mieszamy i podajemy. Sałatka najlepiej smakuje od razu podana. Smaczności !! :)
sałatka wraz z błyskawiczną duszoną piersią z kurczaka - przepis niebawem |
piękne wiosenne kolorki:)
OdpowiedzUsuń