BROKUŁOWA LASAGNE
NA LEKKO
Zachciało mi się po włosku. Dzień wcześniej zrobiłam przepyszną minestrone ale zdjęć brak, bo nie zdążyłam. Lasagne zrobiłam wcześniej, wiec na szybko, pomiędzy jednym kwileniem a drugim Mojej Uroczej Bąbeliny, cyknęłam fotki, wiec jest i przepis. Miało być lekko. I wyszło, jak dla mnie zaskakująco dobrze. Pseudo-beszamel lekko przeze mnie zmodyfikowany, brokuły, kurczak i włoski smak zagościł na mym stole. Smakował każdemu. Polecam.
Składniki :
- 9 płatów lasagne
- 500 g brokułów
- 700 ml mleka
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej węgierskiej pasty paprykowo-pomidorowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
- 60 g żółtego sera edam
Brokuły ugotować na parze do miękkości. Ser podzielić na 3 części. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w proporcji 1:1,5 w zimnej wodzie, a powstałą pastę w odrobinie mleka. Resztę mleka podgrzać i wlać pastę, gotować mieszając ciągle, aż zgęstnieje. Doprawić gałką, cukrem, solą i pieprzem do smaku - wyłączyć. Kurczaka pokroić w bardzo małą kostkę, podsmażyć 1 min na oliwie, zalać chochlą pseudo-beszamelu, wkroić czosnek, dodać pietruszkę, pastę, paprykę, sól i pieprz i dusić 3-5 minut razem. Na naczynie żaroodporne wylać chochle beszamelu, ułożyć 3 płaty lasagne. Na to wylać mięsny sos i zetrzeć 1/3 sera. Ułożyć 3 płaty makaronu, polać beszamelem, wyłożyć warstwę lekko rozdrobnionych brokułów. Polać je beszamelem i posypać 1/3 sera. Ułożyć ostatnią warstwę płatów, polac resztą sosu i dokładnie przykryć serem. Zapiekać 30 minut w 200'c. Po wyjęciu, pozwolić odpocząć 10 minut. Smaczności !!
Lasagne bierze udział w konkursie I love cooking :)
https://apps.facebook.com/i-love-cooking/index/preview/235 :) jeśli się Wam spodobała , bardzo prosze o głos :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)