OWSIANE
CRUMBLE Z RABARBAREM
Crumble pierwszy raz jadłam w Domu Państwa Paszczaków. Było ze śliwkami i było pyszne. Mości Pan Paszczak zrobił je w kilka chwil. Troszeczkę zeszło zanim ja zrobiłam swoje pierwsze crumble. Nastał sezon na rabarbar. Na blogach kulinarnych pełno go pod kruszonką. I u mnie zagościł na stole. Pomysł na dodanie płatków owsianych do kruszonki zaczerpnęłam z bloga White Plate (dzięki Elizko :) ), a rabarbaru od Dusi ( guru ty moje zdjęciowe!:). Jednak proporcje i cała reszta jest już mojego pomysłu. I wiem, że często zagości u mnie na stole. Rozpieszczając moich Chłopaków zaserwowałam deser z lodami śmietankowymi, bita śmietana i truskaweczkami :) Cieszyły oczy nie tylko moje ... :) Zapraszam !
Składniki :
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 6-8 łyżek mąki krupczatki
- 6-8 łyżek cukru
- 150 g masła
- 4 duże laski rabarbaru
Płatki owsiane wrzucamy do miksera lub robota kuchennego i drobno mielimy - nie na makę, ale na mniejsze kawałeczki. Następnie do nich wrzucamy resztę składników, oprócz rabarbaru ;) Miksujemy całość ale najwyżej 1-2 minuty na najwyższych obrotach. Oczywiście można kruszonkę wykonać tradycyjnie palcami :) Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wysypujemy rabarbar, delikatnie go z wierzchu posypujemy cukrem. Na to nakładamy kruszonke 0 mozemy wieksze kawałki rozdrobnić w palcach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180'c i pieczemy ok. 20-30 minut. Podajemy ciepłe. Smaczności :)
pysznie wygląda:) zrobię sobie takie:)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńpyszna ta Twoja kruszonka:>
ps: jaka ładna nazwa bloga:>
waniliowa chmurka pozdrawia!:)dziękuje za dołączenie z przepisem do rabarbarowej akcji:)
Doskonały pomysł!Został choć kawałeczek dla mnie? :)
OdpowiedzUsuń