CZEKOLADOWE
CIASTO MARCHEWKOWE
Z ciastem marchewkowym to jest tak, że jest pyszne, ale mało Kto odważa się je spróbować, albo zrobić. Smakuje okropnie Milusińskim, ale mało które wierzy, że je marchewkę ;) Za to ciasto czekoladowe wszyscy znają i kochają. I mali i duzi.Więc dlaczego by nie połączyć jednego i drugiego? :) I mieć zdrowe, pyszne, domowe i niebanalne ciasto na swym stole ? :) Szczególnie w ten Dzień, kiedy Nasi Milusińscy są zasypywani słodkościami przez wszystkich. Zrób im taki zdrowy prezent. Zapewniam Was, że usłyszycie z pełnymi ustami "Mmmmm pycha Mamusiu... " . Ja dziś usłyszałam :)
Życzę Wszystkim Dzieciakom najpiękniejszego prezentu, jaki mogą im dać Dorośli - uwagi i czasu :) Tylko wtedy będą czerpać radość z innych prezentów, które dziś dostaną. Kiedy będzie Ktoś, kto powie SUPER! na ich : Popatrz Mamusiu/Tatusiu/Babciu/ Dziadziu/ Ciociu/Wujku ! Patrz! "
Składniki :
- 4 marchewki starte na małej tarce jarzynowej
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szlanki brązowego cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 roztopionej letniej margaryny
- 1 szklanka zimnego mleka
- 1/4 szklanki maślanki lub kwaśnego mleka - ja dałam to ostatnie
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jaja
Mokre składniki łączymy razem w jednej misce. Suche składniki w drugiej. Potem wlewamy mokre do suchych, mieszamy dwa razy, dodajemy starta marchewkę i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Następnie wylewamy ciasto na blachę (u mnie okrągła 22 cm, silikonowa) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190'180'c. Pieczemy około 35 minut do tzw suchego patyczka. Smaczności !! :)
Podoba mi sie to ciacho! :)
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie:)
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno podobny, coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńpiekne bede robbic w weekend tylko tego cukru to ile pol szklanki? pzd Kasia
OdpowiedzUsuńoczywiscie że pół szklanki ! Dziękuję za pokazanie błędu :) Zapraszam wobec tego do wysłania zdjęcia na maila gotowegoi z rzyjemnością dodam na fanpage :)
UsuńIle to jest pół margaryny?
OdpowiedzUsuń:) ja używam przeważnie 250 g wiec około 125 g
Usuń