CIASTO MAKOWE
z pomarańczami
(wersja Świąteczna)
To bardzo proste ciasto powstało również w ramach świątecznych wypieków. Podaje jednak na nie przepis teraz, gdyż ma ono kilka wersji. W oryginalnej jest to ciasto makowe z jabłkami. Myślę, że w niej jest najpyszniejsze, gdyż prawdopodobnie bardziej wilgne, niż w mojej dopuszczalnej wersji z pomarańczami. Jednak Boże Narodzenie kojarzy mi się zawsze z pomarańczami - oczekiwanym prezentem pod choinkę, gdy byłam małą dziewczynką. Nie wyobrażałam sobie, więc by zrobić go z powszechnym jabłkiem ;) Poniżej podaje jednak wersję oryginalną wprost z książki "Wypieki dla Diabetyków" - zaznaczając, w którym momencie należy dodać jabłka :) Ciasto naprawdę jest pyszne i chętnie zrobię je nie tylko dla Mojego Taty, ale i dla nas. Zwłaszcza, że bardzo smakowało Mojemu Synkowi - zajadał się nim z przyjemnością - a jemu za wiele cukru też nie służy :) Ponieważ to słodkość dla Diabetyków, pod przepisem podaję dokładne zestawienie wymienników węglowodanowych i głównych składników odżywczych, z myślą o chorych na cukrzycę typu 1, za autorkami książki - Brittą Macho i Tiną Schlag.
Składniki tortownica śr.24- około 12 porcji:
- 3 jajka
- 50g margaryny
- 50 ml oleju rzepakowego
- 80 gr cukru
- 100 g maki pełnoziarnistej pszennej
- 100g zmielonego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka niskosłodzonego dżemu morelowego
- tłuszcz i mąka lub papier do wyłożenia formy
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z margaryną, olejem i cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z makiem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i partiami dodawać do masy żółtkowej na przemian z mąką.
Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy - ja dodatkowo na spód położyłam papier do pieczenia.
Piec około 45 minut w temperaturze 180'c - NIE NAGRZEWAĆ WCZEŚNIEJ PIEKARNIKA. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Jeszcze ciepłe ciasto posmarować podgrzanym dżemem morelowym.
Następnie ułożyć na nim plastry pomarańczy - obierzmy je z białej błonki, która jest gorzka.
W wersji nieświątecznej potrzebne nam będą 4 jabłka, zamiast pomarańczy:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na połówki. Wycinamy gniazda nasienne. Każdą cząstkę nacinamy w 3 częściach i rozkładamy na NIEUPIECZONYM jeszcze cieście. Wstawiamy do piekarnika. I tu podobnie, po upieczeniu, jeszcze ciepłe, smarujemy podgrzanym dżemem morelowym.
Smaczności !! :)
wartości odżywcze w 100g w sztuce (100g)
wartość kaloryczna 887kJ/ 212 kcal 887 kJ / 212 kcal
białko 4,7 g 4,7 g
węglowodany 18,7 g 18,7 g
tłuszcze 13,2 g 13,2 g
wymienniki węglowodanowe 1,9 WW 1,9 WW
cholesterol 62,1 mg 62,1 mg
http://nk.pl/#profile/36627555/gallery#!q?album=13&photoviewer=[33429392,3183] Tu pani przepis na NK.
OdpowiedzUsuńdziękuję za informację - niestety pani ta zablokowała możliwość ogladania jej zdjjec, wiec wyslalam wiadomosć z zapytaniem :)
Usuń