Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

3 listopada 2014

vege krem pietruszkowy

VEGE KREM PIETRUSZKOWY



Bardziej wegetariańskiej zupy na moim blogu nie znajdziecie. A wszystko za sprawą tygodnia bez nabiału. Pewnie ucieszą szczególnie moje Kochane Cimerki. Ale zupę polecam naprawdę każdemu, bo jest z prostego, zapomnianego przez wszystkich korzenia. Bardzo niedocenianego. Ja sama nie bardzo lubiłam pietruszkę w korzeniu, gdy byłam mała. Ale teraz po zrobieniu tego kremu, doceniam ją dużo bardziej. Jest aromatyczna i przepyszna - nie potrzebnie przyćmiona przez marchewkę. Pokochał ją i mój Syn i Mąż. Zapraszam na pyszny wegetariański obiad na dziś. A u mnie na pewno i od święta.


Składniki:
  • 4 duże korzenie pietruszki
  • 1 łyżka kokosowego oleju
  • 1 łyżka mieszanki warzywnej bez soli (ala vegeta tylko eco)
  • 1 litr wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • mleko sojowe do zabielenia
  • sól 
  • pieprz
  • płatki migdałowe
Korzeń obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy wraz z drobno poszatkowanym czosnkiem na oleju kokosowym. Smażąc dorzucamy gałkę muszkatołową. Pod koniec - kiedy nam się lekko zrumieni, dodajemy mieszanki warzywnej, mieszamy, zalewamy wodą i gotujemy wraz z rozmarynem, solą i pieprzem do miękkości. Ugotowaną miksujemy na krem i rozprowadzamy odrobiną mleka sojowego. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smaczności !! 




Szybkie zupy!

2 komentarze:

  1. Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...