FIOLETOWA SAŁATKA
Z KWIATAMI ŁĄKI
Mało kto zdaje sobie sprawę, że koniczyna jest jadalna. Zarówno jej młode liście, jak i kwiaty. Można przyrządzić z niej pyszny napar, ale i z powodzeniem dodać ja do sałatki. Dzisiaj troszeczkę inna, ale pyszna propozycja. Polecam spróbować, szczególnie tym, którzy polnych kwiatów nigdy jeszcze nie próbowali:) Zwłaszcza, że jeszcze są miejsca, gdzie koniczyna kwitnie. Podkreślona smakiem winogron, lawendy i granatu naprawdę smakuje super. Zapraszam !
Składniki:
- czerwonofioletowa strzępiasta sałata
- 1 czerwona cebula
- 10 ciemnych winogron
- liście czerwonej bazylii
- kwiaty i młode liście koniczyny łąkowej
- kilka kwiatów lawendy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy granatu
- sok z 1/4 cytryny
- pieprz
- sól
- szczypta cukru
Sałatę rwiemy w palcach. Na nią wrzucamy poszatkowaną w piórka cebulę, młode liście koniczyny, i pokrojone na połówki winogrona. Przygotowujemy dresing z oliwy, obu soków, pieprzu, cukru, soli i rozdrobnionych w palcach kwiatach lawendy i bazylii. Polewamy sałatkę, posypujemy kwiatami koniczyny. Smaczności!
Wkrótce będziemy znów jeść kwiatki! :) Aż dziw bierze, że ludzie tego nie jedzą. Koniczyna jest słodka, pyszna i zdrowa. Podobnie jak stokrotki...
OdpowiedzUsuń